Ministrul Educației: Recomandăm masca de protecție pentru elevi și profesori și un triaj „observaţional” zilnic

0
149

Şcolile vor fi redeschise pe 9 ianuarie, potrivit programului, a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, adăugând că nu este încurajată neparticiparea la cursuri. Ministrul a precizat că este recomandată purtarea măştii de protecţie pentru profesori şi elevi, subliniind importanţa respectării normelor de igienă.

„Procesul educaţional va reîncepe cu 9 ianuarie, lunea viitoare, aşa cum este prevăzut în structura anului şcolar. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că, după doi ani pandemici, este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul, aşa cum am discutat împreună cu domnul ministru al Sănătăţii, trebuie să fie pe prevenţie. Există o serie de măsuri recomandate. În primul rând, realizarea triajului zilnic, atât de către familii acasă, pe baza identificării eventualelor simptome şi, evident, urmate de izolarea copiilor acasă şi realizarea triajului zilnic, atunci când elevii intră la şcoală sau la grădiniţă. Este normal ca atunci când sunt simptome evidente să fie informaţi părinţii sau aparţinătorii legal. De asemenea, recomandăm, sigur, nu este obligatoriu, dar recomandăm purtarea măştii de protecţie de către cadrele didactice şi, de ce nu, şi de către elevi”, a spus Ligia Deca, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Sănătății, în contextul numărului mare de cazuri de gripă din ţara noastră.

Ministrul Educației a menţionat că un triaj „observaţional” trebuie făcut zilnic atât de către familii, cât şi la intrarea la şcoală sau la grădiniţă.

„Orice cadru didactic, la începutul orelor de curs, poate observa dacă există simptome specifice virozelor respiratorii şi Direcţiile de Sănătate Publică vor ajuta prin informări atât inspectoratele, cât şi şcolile cu toate informaţiile necesare, în aşa fel încât acest triaj să fie unul eficient”, a afirmat Deca.

Ministrul Educaţiei a subliniat că „este responsabilitatea noastră, a tuturor – atât părinţi, cât şi profesori şi management şcolar -, să prevenim răspândirea virusului gripal”.

„Sunt convinsă că toţi cei implicaţi în procesul educaţional vor face tot ce le stă în putinţă ca lucrurile să continue normal în şcoli”, a mai afirmat ministrul.

De asemenea, ministrul a subliniat importanţa respectării normelor de igienă.

„Este important să fie respectate măsurile de igienă, dezinfecţia periodică a mâinilor şi a suprafeţelor. Foarte important, aerisirea periodică a încăperilor. Ştim că este sezon rece, însă este foarte important ca atunci când există pauze, încăperile să fie aerisite. De asemenea, în ceea ce priveşte comportamentele atunci când apar totuşi simptome tuse, strănut, este important să fie urmată eticheta în acest sens”, a punctat ministrul.

Totodată, ministrul recomandă limitarea accesului în unitățile de învățământ a persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educaţional.

„De asemenea, recomandăm şcolilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educaţional pe perioada intensificării transmiterii virusului gripal. Avem promisiuni de sprijin din partea DSP-urilor pentru şcoli şi pentru inspectorate, în aşa fel încât toate informaţiile necesare atât şcolilor şi personalului acestora, cât şi părinţilor, să fie puse la dispoziţie. Mâine dimineaţă avem o videoconferinţă cu inspectorii generali din fiecare judeţ pentru a pregăti reînceperea procesului educaţional. Sigur, unul dintre subiecte este şi cel legat de pregătirea în contextul acesta al răspândirii virusului gripal. În cazul în care copiii manifestă simptome respiratorii, recomandăm părinţilor sau aparţinătorilor consultarea medicului de familie pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea la domiciliu şi eventualele investigaţii suplimentare recomandate de către medici”, a mai transmis ministrul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei a mai spus că în regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar există prevederi pentru o eventuală decizie de a închide o şcoală în cazul unui focar de gripă.

Articolul precedentMăsuri recomandate pentru populație, în școli și în unitățile sanitare, în contextul creșterii cazurilor de infecţii respiratorii şi gripă
Articolul următorCe se cunoaște despre subvarianta Omicron XBB.1.5