Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, că unitățile de învățământ din țara noastră vor rămâne închise cel puțin până la data de 8 februarie 2021.

Guvernul a adoptat o nouă ordonanţă de urgenţă prin care a prelungit dreptul ministrului Educaţiei de a suspenda prin ordin cursurile faţă în faţă până pe data de 8 februarie 2021.

”În perioada 11 ianuarie 2021 – 8 februarie 2021, prin excepţie de la prevederile alineatului 1, în baza şi sub rezerva analizei situaţiei epidemiologice la nivel naţional realizată de Ministerul Sănătăţii împreună cu Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei şi în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin ordin al ministrului Educaţiei se poate dispune suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi şcolarilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor în online. Precizăm că dispoziţiile prevăzute la articolul 38, alinineatul 1 din Legea 55/2020 au avut aplicabilitate până la data de 31 decembrie 2020. În condiţiile în care pandemia de COVID-19 afectează încă sănătatea populaţiei, se impune adaptarea în regim de urgenţă a cadrului legal care să asigure desfăşurarea procesului de învăţământ astfel încât cadrele didactice şi elevii să beneficieze de drepturile constituţionale la învăţătură şi sănătate, în condiţii de siguranţă epidemiologică, demonstrând în acelaşi timp dorinţa Guvernului de trecere a şcolii înformat clasic începând cu al doilea semestru al anului şcolar 2020-2021, sub rezerva evoluţiei situaţiei epidemiologice.”, a declarat ministrul Cîmpeanu într-o conferinţă de presă.

Întrebat dacă este posibilă redeschiderea școlilor în zonele unde rata de infectare este mică, de exemplu sub 1,5 la mie, Cîmpeanu a spus că acesta este unul dintre scenariile analizate.

„Nu excludem niciun scenariu care va rezulta în urma unei analize făcute responsabil și profesionist”, a spus ministrul Educației.

Pe de altă parte, ministrul Educației a precizat că a cerut o situație a vaccinării în rândul personalului didactic și așteaptă rezultatele până la 15 ianuarie.