Ministrul Educației, despre deschiderea școlilor, după ce un profesor s-a infectat cu noua tulpină COVID-19

0
119

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține, în continuare, scenariul redeschiderii școlilor la începutul lunii februarie. Ministrul a precizat că rezultatele testelor de secvențiere genomică la angajații școlii din Capitală suspecți că ar fi infectați cu noua tulpină britanică a coronavirusului vor apărea într-o săptămână.

Ministrul a spus, într-o intervenție la un post de televiziune, că situația este îngrijorătoare, dar că încă nu este confirmată infectarea cu noua tulpină SARS-COV-2.

„Nu știm dacă vreunul dintre angajați este confirmat cu această tulpină. Au fost efectuate teste PCR pentru cei patru angajați, celălalte cinci persoane au fost testate cu teste rapide. Specialiştii din DSP, INSP şi Ministerul Sănătăţii au în atenţie această situaţie, care este fără îndoială îngrijorătoare. Sunt convins că se va întruni şi Grupul tehnico-ştiinţific de pe lângă CNSU. S-a luat deja decizia închiderii şcolii. Partea de secvenţierea genomică pentru a avea sau nu confirmarea infectării cu noua tulpină va dura câteva zile, o săptămână. Până atunci, DSP are în atenţie cu prioritate această situaţie din Şcoala Gimnazială 28 din Sectorul 2”, a spus Cîmpeanu.

Întrebat dacă școlile vor începe în format fizic, în urma apariției unor cazuri de infectare cu noua tulpină a coronavirusului, mai contagioasă, ministrul a spus: „Aceste lucruri vor face parte dintr-o analiză permanentă, care se va încheia cu o decizie în data de 2 februarie. Interesul major pentru deschiderea şcolilor se păstrează, cei întreptăţiţi cu competenţă în domeniul sanitar fiind foarte atenţi la aceste evoluţii”.

Sorin Cîmpeanu a apreciat că „scenariul hibrid s-a dovedit ineficient”.

Ministerul Sănătății a transmis, sâmbătă seară, că nouă din zece persoane, care au intrat în contact cu unul dintre pacienții depistați cu noua tulpină de coronavirus, au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR. Pentru aceștia se așteaptă acum rezultatul secvențierii, pentru a se stabili dacă au fost infectati cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie.

Articolul precedentFranța: Un milion de persoane vaccinate împotriva COVID-19
Articolul următorGCS: 1.816 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 54 decese