Testarea elevilor în școli este gratuită și se va realiza doar cu acordul părinților, a precizat, luni seară, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Toți elevii vor fi testați gratuit. Au fost distrbuite peste un milion de teste rapide, alocate DSP-urilor. În unele situații, acolo unde există cabinet medical școlar, deci există personal care să aplice aceste teste, au fost distribuite deja în școli. Toți elevii care vor necesita acest lucru, vor fi testați gratuit. Este vorba despre elevii care prezintă simptome și mai apoi dacă aceste simptome se confirmă, atunci și contacții acestui elev, respectiv colegii de clasă, vor putea fi testați, dacă părinții își vor da acordul pentru testare. În toate aceste cazuri, testarea se face gratuit. Întâi, testarea se va face elevilor care prezintă simptome, iar mai apoi, dacă se confirmă, colegilor de clasă”, a explicat Sorin Cîmpeanu, la un post de televiziune.

Sorin Cîmpeanu, precizări despre formularul de consimțământ privind testarea copiilor în școli

Ministrul Educației a vorbit și despre  formulararul de consimțământ privind testarea copiilor în școli. Cîmpeanu a precizat că formularul trebuie completat doar în cazul în care un elev prezintă simptome specifice COVID-19.

„În data de 14 ianuarie, am hotărât că vom discuta pe 2 februarie deschiderea școlilor. Pe 2 a fost emisă hotărârea, miercuri am lucrat la draft și am ajuns la o variantă pe care am aprobat-o vineri. Dintr-o grabă care nu poate fi acuzată, din dorința de a fi totul bine, a apărut un formular care nu respecta mai multe lucruri. Sâmbătă s-a lucrat la el, cu precizarea că el va fi completat atunci când un elev are suspiciuni ale acestei boli. Doar atunci părintele este pus în fața nevoii de a completa acest formular. Nu au fost neînțelegeri, au fost discuții constructive. Părintele nu este obligat să completeze acest formular. Doar atunci când copilul are simptome. Dacă este de acord, testarea se face în școală, dacă există cabinet medical, dacă nu există, va fi făcută de DSP. Adică nu este de acord părintele cu testare, nu mai poate reveni în școală 14 zile, va lua legătura cu medicul de familie”, a precizat ministrul.

Cum se realizează triajul elevilor în școli

Ministrul Educației a oferit o serie de clarificări legat de modul în care se realizează triajul epidemiologic în unitățile de învățământ din România.

„Eu cred că triajul, pentru început, îl face fiecare părinte acasă și știe dacă copilul are sau nu simptome, dacă acuză un rău de o natură care să creeze suspiciuni sau nu. Mai apoi, în școlile în care nu există cabinete medicale, triajul va fi făcut într-o manieră observațională, atât cât se poate un profesor de geografie, de muzică sau de chimie, să își dea seama dăcă un copil are simptome”, a mai explicat ministrul Educației.

„Riscul nu poate fi eliminat complet, nici în România și nici în altă parte. Important este să facem tot ce se poate pentru a-l diminua. Spre exemplu, orice profesor vaccinat înseamnă o diminuare cât de mică a riscului de transmitere epidemiologică. Fiecare dintre noi putem să facem câte ceva. Dincolo de cifre și statistici rămâne dorința de solidaritate adevărată între profesori elevi și părinți. Fără această solidaritate nu vom ieși nici prea repede, nici prea bine din această situație critică”.