Ministrul Educației: Cazurile de COVID-19 din prima săptămână nu sunt generate de redeschiderea școlilor

0
284

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a precizat, vineri seară, că părinții nu pot fi obligați să își dea acordul pentru testarea elevului, dar atrage atenția asupra faptului că este singura modalitate prin care se poate stabili dacă un elev ce prezintă simptomatologie este sau nu pozitiv pentru COVID-19 și ar putea reprezenta un pericol în comunitate.

„Nu poți obliga un părinte să își dea acordul pentru testarea copilului. Este un conflict între nevoie de protecție sanitară și respectarea drepturilor omului. (…) Testarea este singura modalitate de a depista aceste cazuri. Testarea contribuie la evitarea răspândirii acestui virus, pentru că doar așa putem știi dacă acel copil este sau nu pozitiv și dacă reprezintă un pericol. Personal, m-am test de aproximativ 50 de ori”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la un post de televiziune.

Referitor la faptul că există școli, chiar și în București, care au zeci de teste rapide la dispoziție, dar care nu au fost folosite pentru că niciun părinte nu și-a dat acordul, Sorin Câmpeanu a precizat că există niște propuneri de îmbunătățire a Ordinului Comun, iar modul în care elevii pot fi testați este  în lucru.

„Identificăm și acest lucru. Pentru intrarea în țară, pe aeroport se organizează testarea persoanelor care vin din afara țării. Plecând de la acest exemplu, mă gândesc că printr-o hotărâre a CNSU și alte acte normative s-ar putea crea o bază legată pentru acestă testare, dar în niciun caz nu se poate substitui acordul părintelui”, a explicat ministrul Educației.

Articolul precedentMinisterul Sănătăţii din Italia avertizează: Tulpina britanică ar putea deveni dominantă în Europa
Articolul următorSorin Cîmpeanu, despre centrele mobile de vaccinare anti-COVID-19 a cadrelor didactice