Ministerul Sanatatii va aplica incepand cu jumatatea lunii aprilie, primele masuri care vizeaza pachetul de baza revizuit. Ministrul Sanatatii Ladislau Ritli s-a intalnit in data de 8 martie 2012 la Institutul Oncologic „Dr. Ion Chiricuta” din Cluj cu reprezentantii Comisiei de specialitate in medicina oncologica, potrivit unui comunicat de presa.

„Am cerut specialistilor in oncologie sa imi prezinte, pana la sfarsitul lunii martie, un raport privind modul de functionare al Programului National de Oncologie, sa identifice ce disfunctionalitati exista in reteaua de oncologie si sa analizeze situatia prescrierii medicamentelor si a solutiilor citostatice. Vrem ca Registrul de cancer sa devina operational in cel mai scurt timp. Am discutat si despre nevoile retelei de radioterapie. Pe baza informatiilor primite si a acestui raport vom elabora o noua strategie de imbunatatire a programului de oncologie”, a declarat Ladislau Ritli.

Ministrul Sanatatii a vizitat si unitatea medicala si a constatat ca la Institutul Oncologic Cluj Napoca nu au existat disfunctionalitati in aplicarea protocoalelor terapeutice pentru pacientii aflati in tratament oncologic. in timpul intalnirilor, ministrul Ladislau Ritli a declarat ca Ministerul Sanatatii este in faza de reorganizare si regandire a pachetului bazal de servicii, in conformitate cu acordul pe care Romania l-a incheiat cu FMI.

„in acest proces de reorganizare am beneficiat de expertiza specialistilor Institutului britanic NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence) din Marea Britanie. Am prezentat Comisiei de specialitate in oncologie prima etapa a acestui demers. De la inceput vreau sa subliniez ca revizuirea sau mai exact regandirea pachetului de servicii de baza inseamna o ratiomalizare a consumului de medicamente, nu o excludere sau o taiere. Este mai degraba, o eliminare a anomaliilor existente in sistemul de decontare”, a precizat ministrul Sanatatii.

Astfel, toate medicamentele existente in prezent pe listele de medicamente compensate si gratuite vor ramane in continuare pe aceste liste. Schimbarea consta in modul de recomandare a unei serii de medicamente pentru tratamentul pacientilor. in noua forma a pachetului de baza, pentru a putea fi decontate, mai multe medicamente care in prezent sunt prescrise pentru afectiuni in care nu au indicatie terapeutica in autorizzatia de punere pe piata a producatorului, vor trebui prescrise numai pentru indicatiile terapeutice din aceasta autorizatie.

O alta modificare o reprezinta grupa de medicamente pentru care nu exista dovezi stiintifice clare privind raportul risc/beneficiu an anumite patologii. Revizuirea pachetului urmareste asigurarea unui echilibru intre venituri si cheltuieli pentru eliminarea surselor de producere a arieratelor din Sanatate.