Ministerul Sănătății: Raportul Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19, public

0
125

Raportul Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19 a fost publicat, vineri, de Ministerul Sănătăţii.

Raportul poate fi consultat AICI

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, joi, că între platformele de raportare există diferențe de până la 500 de decese COVID pentru același spital, din cauza modului de raportare din partea unităților medicale, a unor confuzii ale celor care raportează sau din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor. Totodată, susține ministrul, unele spitale au recunoscut neraportarea la Direcțiile de Sănătate Publică din diverse cauze.

Ministrul a amintit că platforma Corona-Forms este sursa informaţiilor comunicate public zilnic de Grupul de Comunicare Strategică.

„Toate informaţiile privind persoanele decedate care au fost comunicate de la nivelul Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI) au avut la bază exact aceste informaţii din platforma Corona-Forms, validate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT)”, a afirmat ministrul, joi, într-o conferință de presă, în care a prezentat date din Raportul Comisiei de analiză a modului de raportare a deceselor persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.

Ce recomandă Comisia

„Comisia a analizat diferenţele dintre sistemele de raportare pentru aceste spitale care au înregistrat cele mai mari diferenţe şi raportează drept cauze, printre altele, organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportarea la Direcţiile de sănătate publică din diverse cauze, există un nivel de cunoaştere în general redus şi unele confuzii ale celor care raportează. (…) Tot DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor. În acest sens, comisia recomandă că este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona-Forms”, a menţionat ministrul.

Articolul precedentFinanţare europeană de 2,5 milioane de euro, pentru Institutul Regional de Oncologie Iaşi
Articolul următorSpitalul Clinic Colentina se va redeschide şi pentru pacienţii non-COVID