Ministerul Sanatatii le recomanda cetatenilor romani care vor merge in Ucraina la Campionatul European de Fotbal EURO 2012 sa se imunizeze impotriva rujeolei, in conditiile in care numarul pacientilor cu rujeola din aceasta tara este in crestere.

Astfel, cetatenii care se deplaseaza in perioada urmatoare in Ucraina sunt sfatuiti sa se adreseze medicului de familie si centrelor de vaccinare pentru imunizarea impotriva rujeolei, in cazul in care nu au fost vaccinati anterior. Persoanele nevaccinate sau fara imunitate fata de rujeola si care calatoresc in Ucraina prezinta risc crescut de a contracta boala, mai ales in conditiile aglomeratiilor intalnite in timpul evenimentelor de masa.

Recomandarea este valabila si pentru locuitorii din zona de nord a Romaniei (judetele Maramures, satu-Mare, Suceava, Botosani) si tuturor celor care nu s-au imunizat anterior. Pentru Romania, riscul este crescut in special in aceste judete, deoarece se asteapta participarea unui numar important de cetateni la acest Campionat European de Fotbal. De asemenea, persoanele care prezinta simptomatologie specifica rujeolei , eruptie cutanata, febra, tuse, tulburari respiratorii, conjunctivita, trebuie sa se prezinte urgent la medicul de familie sau la cel cu specialitatea boli infectioase pentru stabilirea diagnosticului si tratament.

Medicii de familie si cei din centrele de vaccinare vor fi indrumati de catre directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti sa vaccineze persoanele care se adreseaza in vederea imunizarii antirujeolice. Rujeola face parte din categoria bolilor cu un indice de contagiozitate mare si evolueaza frecvent sub forma unor epidemii intinse, afectand in special persoanele nevaccinate.