Ministerul Sanatatii face recomandari pentru perioadele cu temperaturi extrem de ridicate

0
50

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18, pentru a preveni incidentelein aceasta perioada cu temperaturi extrem de ridicate, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

in perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

De asemenea, medicii sfatuiesc populatia sa consume in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

in perioadele cu temperaturi ridicate, canicula, trebuie evitat consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice, se mai arata in comunicatul de presa.

Pe parcursul zilei este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa, iar daca avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

in cazul in care nu dispuneti de aer conditionat in locuinta sau la locul de munca, Ministerul Sanatatii recomanda sa petreceti 2-3 ore zilnic in spatii care beneficiaza de aer conditionat (spatii publice, farmacii, biserica, magazine).

De asemenea, daca este absolut necesar sa plecati de acasa intre orele amiezii trebuie sa folositi o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Specialistii recomanda si evitarea activitatilor in exterior, care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) si sa se acorde o atentie deosebita copiilor, varstnicilor, persoanelor cu dizabilitati, oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita.

Persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca in aceste perioade de canicula, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente, potrivit comunicatului de presa al Ministerului Sanatatii.

in cazul copiilor aflati in tabara, medicii recomanda ca alimentele sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete, iar insotitorii sa aiba grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor. in timpul zilei, copiii vor fi supravegheati, iar locurile de joaca trebuie amplasate la umbra. De asemenea, scaldatul, acolo unde este cazul, va fi facut sub absoluta supraveghere a insotitorului.

Articolul precedentFiica compozitorului Marius Teicu a pierdut lupta cu boala
Articolul următor(P) Sanatatea picioarelor si sportul: activitatea fizica poate ajuta in prevenirea complicatiilor la nivelul picioarelor, in cazul persoanelor cu diabet zaharat