Ministerul Sănătății din Ucraina, susținut cu zeci de ambulanțe, vehicule de teren și mii de tone de materiale medicale de către UE, OMS și USAID

0
104

Biroul de țară al Organizației Mondiale a Sănătății(OMS) din Ucraina, cu sprijinul Uniunii Europene (UE), a donat 26 de mașini Ministerului Sănătății al Ucrainei.

Scopul este de a ajuta la consolidarea eforturilor de vaccinare în întreaga țară în timpul războiului și nu numai.

Vehiculele de teren vor fi utilizate de Centrul de Sănătate Publică al Ucrainei (UPHC) și de Centrele regionale pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pentru a ajuta la gestionarea programelor de imunizare, la supravegherea bolilor prevenibile prin vaccinare la nivel regional și pentru a efectua monitorizare și supraveghere de sprijin. vizite și investigații asupra focarelor.

Unul dintre avantajele deosebite ale acestor mașini va fi capacitatea de a ajunge în zonele rurale și îndepărtate – anunță OMS.

OMS în Ucraina va continua să sprijine eforturile de imunizare și să ajute țara să crească acoperirea vaccinării. Scopul acestei donații este de a consolida capacitățile regionale de pregătire și răspuns la bolile transmisibile și focarele. Scopul nostru comun cu Ministerul Sănătății al Ucrainei și partenerii este de a ajuta Centrele regionale pentru Controlul și Prevenirea Bolilor să își implementeze cu succes funcțiile în cadrul programului național de imunizare și să prevină focarele. Acest sprijin din partea OMS și UE va ajuta țara să atingă acest obiectiv” – a declarat Dr. Jarno Habicht, reprezentantul OMS în Ucraina.

Apel pentru toți ucrainenii

În timpul predării mașinilor în regiunea Lviv, de către reprezentanții OMS, Viktor Liashko, ministrul Sănătății, a declarat: „Războiul la scară largă a prezentat multe provocări sistemului nostru medical. În ciuda acestui fapt, lucrăm pentru a ne asigura că fiecare ucrainean are acces neîntrerupt la vaccinare. Îi fac apel la toți ucrainenii să adere la Calendarul Național de Vaccinări. 

La urma urmei, vaccinarea este o modalitate de a avea grijă de sănătatea ta și a copiilor tăi. Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru aceste vehicule, care vor permite accesul în zonele rurale și îndepărtate pentru a gestiona furnizarea de servicii de vaccinare pentru grupurile vulnerabile. 

Mașinile primite și echipamentele achiziționate anul trecut aduc mai aproape realizarea cu drepturi depline a echipelor specializate anti-epidemie în Centre, care să asigure un răspuns adecvat la provocările epidemice”.

Biroul de țară al OMS din Ucraina sprijină programul național de imunizare în parteneriat cu UE

Ajutorul amintit include consolidarea capacităților programelor la nivel național și regional și furnizarea de sprijin tehnic și operațional pentru eliminarea inechităților în acoperirea vaccinurilor și extinderea accesului populației la servicii.

De asemenea, se oferă suport informațional pentru campaniile de vaccinare pentru a preveni apariția altor focare pe scară largă de boli infecțioase.

OMS împărtășește recomandări și îndrumări tehnice, desfășoară cursuri de formare pentru specialiștii programelor de imunizare și lucrătorii din domeniul sănătății, furnizează consumabile și ajută la livrarea de vaccinuri în Ucraina, ca parte a inițiativei internaționale de vaccinare, COVAX.

Sectorul sănătății publice este una dintre prioritățile de politică publică în cooperarea UE-Ucraina

UE sprijină Ucraina în consolidarea eforturilor de imunizare – în special legate de combaterea COVID-19, care rămâne o amenințare serioasă pentru sănătate.

Mașinile donate vor contribui la dezvoltarea capacității suplimentare pentru Centrele regionale și, astfel, vor sprijini campaniile de vaccinare.

Sprijinul financiar pentru vehicule a fost oferit de către Direcția Generală a UE pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere iar achiziția a avut loc sub sprijinul UE pentru implementarea vaccinului COVID-19 în cadrul Parteneriatului Estic, menționează comunicatul Oganizației Mondiale a Sănătății.

Cu sprijinul UE și USAID, OMS donează mai multe ambulanțe Ucrainei pentru a acoperi nevoile de sănătate de urgență în timpul războiului

Biroul de țară al OMS din Ucraina, cu sprijinul Uniunii Europene (UE) și al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a donat încă 33 de ambulanțe Ministerului Sănătății al Ucrainei pentru a permite furnizarea de îngrijiri medicale de urgență pentru pacientii in timpul razboiului.

Predarea ambulanțelor a avut loc pe 27 martie la Lviv, vestul Ucrainei, în cadrul unei ceremonii desfășurate împreună cu Ministerul Sănătății al Ucrainei, Ajutorul Umanitar al UE și USAID. Printre participanți au fost Dr. Viktor Liashko, Ministrul Sănătății al Ucrainei, Dr. Jarno Habicht, Reprezentantul OMS în Ucraina, Dl Maciej Popowski, Director General pentru Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar și Dna Tatiana Rastrigina, Specialist Senior în Managementul Proiectelor la USAID/Ucraina Biroul de Sănătate.

Donația include 20 de ambulanțe dotate cu targă și echipamente de prim ajutor care sunt destinate transportului pacienților necritici. Alte 13 ambulanțe echipate cu ventilatoare pentru pacienți, alimentare cu oxigen, pungi de medicamente și alte echipamente vor permite transportul pacienților răniți grav la unitățile sanitare.

Ambulanțele vor fi distribuite către spitale și centre medicale de urgență din întreaga țară, cu un accent deosebit pe partea de est a Ucrainei

„Scopul acestei donații este de a spori în continuare oportunitatea și calitatea serviciilor de sănătate furnizate de serviciile medicale naționale de urgență. Acest lucru întărește și mai mult capacitatea sistemului de sănătate al Ucrainei de a conduce activarea și coordonarea acestui răspuns imediat după orice urgență”, a explicat dr. Habicht în timpul ceremoniei.

Disponibilitatea ambulanțelor este o prioritate pentru a reduce mortalitatea din situații de urgență și evenimente în masă. Prin furnizarea acestor vehicule de urgență, urmărim obiectivul de a asigura condiții adecvate pentru a oferi îngrijiri medicale urgente și pentru a îmbunătăți în continuare practicile de răspuns în situații de urgență în Ucraina”, a adăugat el.

Din 24 februarie 2022, un total de 56 de ambulanțe au fost donate Ministerului Sănătății al Ucrainei de către OMS și partenerii săi.

Dr. Liashko a transmis: „Vreau să le mulțumesc partenerilor noștri pentru sprijinul lor puternic. În ciuda tuturor șanselor, lucrăm împreună pentru a oferi ucrainenilor ajutor medical de înaltă calitate, accesibil și gratuit. În curând, vom trimite 33 de ambulanțe în regiunile în care sunt necesare și îi vom ajuta pe curajoșii noștri medici să salveze viețile oamenilor.”

Mii de tone de ajutoare medicale pentru zonele afectate de război

Domnul Janez Lenarčič, comisarul european pentru managementul crizelor, a declarat: „Este una dintre prioritățile noastre principale să sprijinim sistemul de sănătate ucrainean, care a fost supus unei presiuni extreme de la începutul războiului. Lucrăm cu parteneri precum OMS pentru a ne asigura că profesioniștii medicali au mijloacele și echipamentele necesare pentru a ajunge la persoanele care au nevoie urgentă de asistență medicală. Aceste ambulanțe vor salva vieți în toată țara, inclusiv în zonele greu accesibile.”

Directorul misiunii USAID/Ucraina, dl James Hope, a menționat: „Aceste ambulanțe, cofinanțate de Statele Unite și Uniunea Europeană, vor ajuta lucrătorii de urgență din Ucraina să răspundă la crizele de pe teren. Este doar un exemplu al modului în care asistența USAID ajută Ucraina să facă față nevoilor urgente create de război. Vom continua parteneriatul cu Uniunea Europeană, OMS și alți parteneri pentru a oferi Ucrainei sprijin care să salveze vieți.”

OMS a livrat Ucrainei peste 3.000 de tone metrice de consumabile medicale de salvare a vieții de la începutul războiului, inclusiv în zonele greu accesibile din apropierea liniei frontului. Livrările au inclus generatoare de energie, ambulanțe, provizii de oxigen pentru instituțiile medicale, provizii pentru traumatisme și intervenții chirurgicale de urgență și medicamente pentru a ajuta la tratarea bolilor netransmisibile și multe altele.

Cea mai recentă livrare a fost posibilă cu finanțare de la Ajutorul Umanitar al UE și Biroul pentru Asistență Umanitară al USAID.

 

Articolul precedentPacienții cu Parkinson, trataţi gratuit și la Galaţi
Articolul următorMedicamente împotriva obezităţii ar putea fi incluse pentru prima dată pe „lista cu medicamente esenţiale” a OMS