Ministerul Sanatatii intentioneaza sustinerea de la bugetul de stat a cheltuielilor necesare pentru producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate, precum si scutirea cetatenilor de la plata acestui document, se arata intr-un comunicat de presa remis SanatateaTV.

Potrivit proiectului de Ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii privind reforma in domeniul sanatatii, aflat in dezbatere publica pe pagina de web a Ministerului Sanatatii, pentru plata si distributia cardului national de asigurari sociale de sanatate se va incheia un contract intre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu C.N. „Imprimaria Nationala” SA.

„Vrem ca toata populatia sa primeasca si sa utilizeze cardul de sanatate pentru ca acesta, impreuna cu reteta electronica si dosarul electronic fac parte din proiectul de control si disciplina financiara a sistemului de asigurari de sanatate. Era putin probabil ca toti asiguratii ar fi fost de acord sa plateasca producerea cardului. Din aceasta cauza am discutat cu reprezentantii Ministerului de Finante si am gasit o solutie financiara prin care sa suportam de la bugetul de stat cheltuielile pentru producerea cardului, astfel incat sa ne asiguram ca toti cetatenii vor primi acest card”, a declarat ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi.

Conform informatiilor primite de la reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, producerea cardului national de sanatate va incepe in luna august 2012. Lunar, Imprimeria Nationala va putea produce 1 milion de exemplare. Costul unui card se estimeaza la aproximativ 2 euro.