Ministerul Sănătății anunță progresul în realizarea centrelor de mari arşi din România

0
210

Ministerul Sănătății a oferit, luni, un raport detaliat despre progresul lucrărilor la centrele de tratament pentru mari arși, după tragedia devastatoare din Macedonia de Nord, în care cel puțin 59 de persoane au pierit și peste 150 au fost rănite într-un incendiu izbucnit într-un club de noapte, transmite news.ro. Această tragedie a amintit de catastrofa din Clubul Colectiv din România. Stadiul actual al lucrărilor pentru noile centre este cuprins între 20% și 60%, cel mai avansat fiind cel de la Timișoara. Termenul pentru finalizarea acestora a fost prelungit până în 2026, iar în paralel au fost demarate procedurile pentru achiziția echipamentelor necesare.

„Ministerul Sănătății (MS), prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) implementează Proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar. Proiectul include activitățile și fondurile necesare pentru elaborarea proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru edificarea a trei centre moderne pentru tratamentul pacienților cu arsuri severe,” se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Centrele sunt în construcție la trei spitale din țară: Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara (60% realizat), Spitalul Clinic de Urgență Copii „Grigore Alexandrescu” București (20% realizat) și Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș (20% realizat).

„Proiectul pentru aceste centre, demarat în anul 2018, era blocat, fără nici un progres, la sfârșitul anului 2021. În urma negocierilor purtate de MS cu Banca Mondială, proiectul a fost reluat în anul 2022 și prelungit până în anul 2026. Noile clădiri în curs de realizare pentru centrele de mari arși includ blocuri operatorii, secții de Anestezie-Terapie Intensivă și Unități de Primiri Urgențe și conexiunea cu UPU existente (SCJU Tg. Mureș și SCUC Gr. Alexandrescu București),” a transmis Ministerul Sănătății.

Valoarea totală estimată pentru realizarea celor trei centre este de aproximativ 220 milioane de euro, iar termenul pentru finalizarea acestora este sfârșitul anului 2025 – începutul anului 2026.

„În paralel, MS prin UMPBM a început procedurile de achiziție a echipamentelor noi aferente celor trei centre de tratare a pacienților cu arsuri severe și a constituit grupurile tehnice de lucru la nivelul fiecărui centru în vederea lansării procedurii de licitație,” adaugă Ministerul Sănătății, precizând că necesarul de finanțare pentru echipamente se ridică la suma de aproximativ o sută de milioane de euro.

Tragedia din Macedonia de Nord, care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în orașul Kocani, a fost un incident devastator. Incendiul a distrus un club de noapte supraaglomerat, lăsând în urmă 59 de morți și 155 de răniți, victimele suferind arsuri, inhalare de fum sau fiind călcate în picioare în haosul din timpul evacuării. Autoritățile din România au reacționat rapid, punând la dispoziția Macedoniei de Nord aeronave militare pentru transportul răniților către alte țări.

„După cea mai mare tragedie din istoria recentă a Macedoniei de Nord, mica națiune balcanică se luptă să facă față atâtor pierderi de vieți tinere, încercând în același timp să tragă la răspundere responsabilii și să prevină o nouă catastrofă,” se menționează în raportul Ministerului Sănătății.

În același timp, Raed Arafat, șeful DSU, a precizat că în România nu sunt locuri disponibile pentru tratarea pacienților cu arsuri grave. Acesta a adăugat că în prezent, autoritățile din România sunt în discuții pentru a oferi suport Macedoniei de Nord, dar că locurile pentru tratarea arsurilor rămân limitate.

Articolul precedentSpitalul Județean Cluj-Napoca înființează centre pentru boli rare, recuperare și transplanturi pentru copii
Articolul următorPrelevare de organe la Spitalul Județean Târgu Mureș: Un bărbat de 63 de ani salvează vieți