Ministerul Sănătății anunță declanșarea Mecanismului European de protecție civilă privind asigurarea tratamentului pentru pacienții cu variola maimuței

0
138

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, că va declanșa Mecanismul European de protecție civilă pentru asigurarea tratamentului pacienților diagnosticați cu variola maimuței.

”Comisia Europeană a informat statele membre că sunt disponibile 10.008 tratamente cu antiviralul Tecovirimat pentru infecția cu variola maimuței. Iar țările membre pot accesa aceste tratamente prin mecanismul european de protecție civilă. Pentru a beneficia de tratament, Ministerul Sănătății a solicitat prin Departamentul pentru Situații de Urgență activarea acestui mecanism european pentru aproximativ 150 de persoane”, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), desfăşurat în format hibrid, a adoptat, joi, Hotărârea privind transmiterea solicitării de asistenţă internaţională, prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, pentru accesarea dozelor de medicamente necesare tratării unui număr de aproximativ 150 pacienţi infectaţi cu virusul variola maimuţei.

Urmare a aprobării acestei hotărâri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului European de Protecţie Civilă în scopul identificării posibilităţilor de sprijin.

Şedinţa CNSU a avut loc ca urmare a adresei transmise de Ministerul Sănătăţii şi în contextul declarării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în data de 23.07.2022, a focarului de variola maimuţei ca urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.

Până în prezent, în România au fost diagnosticate cu variola maimuței 40 de persoane.

Articolul precedentMinistrul Muncii: Persoanele care suferă de cancer sau au fost supuse unui transplant de organe primesc certificat de handicap de la diagnosticare
Articolul următorASSMB preia terenul şi documentaţia tehnico-economică pentru realizarea Spitalului Metropolitan. Hotărârea, adoptată de consilierii municipali