Ministerul Sănătății a semnat contractele pentru finanțarea a două spitale la Bacău şi Vaslui (VIDEO)

0
174
facebook/ Valentin Ivancea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat, vineri, la Bacău, două contracte în valoare totală de peste 500 milioane lei pentru spitalele din Bacău şi Vaslui; finanţarea este asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

La eveniment au fost prezenţi reprezentanți ai consiilor județene(CJ), cele două instituţii având parte de cofinanţare la proiecte.

Bacău: Bani pentru reabilitarea, extinderea, dotarea cu echipamente medicale, eficientizarea energetică şi digitalizarea unităţii sanitare a SJU

Investiţia de la Bacău, în valoare de 289 milioane lei, vizează fiinalizarea proiectării şi execuţiei Pavilionului Municipal şi integrarea în ansamblul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău; finanţarea prevede reabilitarea, extinderea, dotarea cu echipamente medicale, eficientizarea energetică şi digitalizarea unităţii sanitare.

CJ solicitase 50 milioane euro din PNRR pentru finalizarea lucrărilor la clădirea fostului spital municipal – începute în 2007, ce trebuiau finalizate doi ani mai târziu – dar, din lipsă de fonduri, nu a fost finalizat niciodată, stadiul lucrărilor fiind în proporție de 85%.

Vaslui: Trei secţii noi în cadrul Spitalului nr. 2

„Parteneriatele cu universităţile de medicină şi farmacie sunt esenţiale pentru că aceste noi spitale, fără o resursă umană calificată, nu se pot dezvolta şi nu pot oferi servicii de sănătate. Ne dorim să avem întregul, care înseamnă clădiri noi, înseamnă personal medical antrenat.

Parteneriatele oferă o mare oportunitate, cea de a deveni spitale clinice. Asta înseamnă că există un interes pentru personalul care lucrează să devină cadre didactice, sunt cele care au studii doctorale şi pot deveni cadre didactice. Pe de altă parte, putem – cel puţin la început – să dezvoltăm facultăţi de asistente medicale şi de moaşe care vor avea o pregătire profesională de alt nivel şi de care este nevoie. Noile echipamente nu presupun doar existenţa lor fizică ci şi operarea lor de personal înalt calificat, fie că ne referim la medici, fie că ne referim la asistenţii medical”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, exprimându-și speranţa că investiţiile de la Bacău şi Vaslui vor fi printre primele unități finalizate prin PNRR.

Articolul precedentMinistrul Alexandru Rafila: „Încercăm de 7-8 luni să discutăm cu cei care au scris această formă a PNCC”
Articolul următorMinistrul Sănătății confirmă că statul deține pastile cu iod pentru toată populația. Doar un procent infim au fost distribuite