Ministerul Sanatatii a demarat in data de 31 mai 2012 o actiune de control in unitatile sanitare cu paturi, actiune ce se desfasura in mai multe etape si care vizeaza unitatile sanitare din subordinea Ministerului Sanatatii, cat si cele aflate in subordinea autoritatilor locale.

„Activitatea de control in spitale demareaza astazi ca urmare a faptului ca trebuie sa cunoastem care este situatia aprovizionarii cu medicamente, care este situatia financiara a spitalelor la ora actuala, daca au arierate, care este nivelul lor si care este cauza acestor arierate. Actiunea incepe in 52 de spitale fiind vorba de spitalele judetene si spitalele de urgenta din Bucuresti”, a declarat ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi in cadrul unei conferinte de presa.

Prin aceasta actiune de control se urmareste identificarea nivelului de acoperire cu medicamente si materiale sanitare din spitale, dar si evaluarea situatiei financiare a unitatilor sanitare. Spitalele vor avea obligatia sa prezinte, transparent, modul in care cheltuie banul public si sa afiseze pe site-urile proprii bugetele de venituri si cheltuieli, potrivit legislatiei in vigoare. in urma unor evaluari efectuate de compartimentul de integritate al Ministerului Sanatatii s-a constatat ca doar 10% din spitale au publicat pe site-urile lor situatia financiara, si ca in majoritatea cazurilor informatiile sunt incomplete.

Actiunea de control a Ministerului Sanatatii se va finaliza in data de 8 iunie, iar comisiile de control mixte formate din reprezentanti ai directiilor de sanatate publica si cei ai Caselor de Asigurari de Sanatate au termen de a intocmi rapoartele de control in maxim cinci zile lucratoare de la finalizarea actiunii de control.