Ministerul Sănătății a aprobat creșterea numărului de persoane testate. Care sunt aceste categorii

0
38

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a aprobat, joi, propunerea Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID 19 privind modificarea algoritmului de testare pentru COVID-19.

“Având în vedere că, în prezent, România a trecut într-o altă fază epidemiologică, specialiștii epidemiologi, cei de boli infecțioase, terapie intensivă și medicină de urgență din cadrul Comisiei MS au stabilit includerea în prioritățile de testare pentru COVID 19 a unor categorii de pacienți cu risc mare de forme severe și deces”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că “până în acest moment am luat o serie de măsuri restrictive cu scopul de a limita transmiterea infecției și de a reduce numărul de forme severe și decese. Sunt măsuri pe care le menținem în continuare,  mă refer aici la distanțare socială, izolare, carantină etc. Dar,  având în vedere evoluția numărului de decese este necesar să aplicăm, suplimentar, și măsuri de detecție a infecției la categorii de bolnavi care pot să dezvolte forme severe de îmbolnăvire, în scopul de a interveni cu tratament medical cât mai precoce”.

Ad in title

Astfel, s-a aprobat testarea, suplimentar, pentru pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval.

De asemenea, vor fi testați pacienți asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internare in spital — 2 teste la 24 de ore interval.

În testarea vor intra și pacienții oncologici asimptomatici aflați in curs de chimioterapie, de 2 ori pe lună, pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, precum și cei hemodializați simptomatici.

Astfel, vor fi testați cei hemodializați asimptomatici contacți cu caz confirmat, 2 testări, la 6-7 zile interval intre ele. Pe durata acestei perioade, ei vor fi dializați in sesiuni separate de restul pacientilor.

Vor fi testate și gravidele asimptomatice care se afla în carantina/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confinnat, precum și personalul de îngrijire din cămine de bătrâni, de ori ori pe lună.

De asemenea, s-a hotărât că,  unitățile sanitare pot stabili protocoale de testare prin tehnici de RT-PCR, suplimentar, pentru  personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a șasea-a șaptea zi de la ultimul contact posibil infectant, care pot fi realizate cu resurse proprii în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare.

Articolul precedentUn vaccin pentru coronavirus, dezvoltat în Italia, va fi testat pe oameni la sfârşitul lunii aprilie
Articolul următorVIDEO Conferința DIABETUL ȘI PERSOANA CU DIABET în contextul pandemiei de COVID-19