La solicitarea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat in data de 23 mai 2012, Hotararea de Guvern privind ocuparea unui numar de 500 de posturi vacante din sistemul sanitar, potrivit unui comunicat de presa remis Sanatatea TV.

Actul normativ prevede o deblocare a unui numar de 500 de posturi vacante atat pentru unitatile sanitare din reteaua Ministerului Sanatatii, cat si pentru cele al caror management a fost transferat la autoritatile administratiei publice locale.

„Este un prim pas pe care il facem pentru profesionistii din sistemul sanitar. Masura vine in sprijinul unitatilor publice din sistemul sanitar care se confrunta cu un important deficit de personal, atat personal de specialitate medico-sanitar, personal auxiliar sanitar, dar si alte categorii, nemedical, absolut necesare pentru efectuarea actului medical”, a declarat ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

Dintre cele 500 de posturi ce urmeaza a fi deblocate, 300 vor fi repartizate spitalelor judetene de urgenta, spitalelor care asigura asistenta medicala de urgenta pentru adulti si copii din municipiul Bucuresti, serviciilor de ambulanta si institutelor si centrelor medicale clinice, pentru angajare de personal de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar.

Restul de 200 de posturi se vor repartiza Institutului Regional de Oncologie Iasi pentru demararea activitatii si Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Spiridon” Iasi in vederea reorganizarii activitatii. Institutul Regional de Oncologie din Iasi este o unitate nou infiintata care va demara activitatea incepand din anul 2012. in vederea acestui demers, o parte din personal, mai exact personalul cu specialitate oncologica, a fost preluat de la Spitalul de Urgenta „Sf Spiridon”. De asemenea, posturile repartizate Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Sf Spiridon” Iasi completeaza schema de personal in urma reorganizarii sectiei de oncologie si trecerii acesteia catre Institutul de Oncologie.

Pe de alta parte, posturile neocupate de aceste unitati pot fi redistribuite de Ministerul Sanatatii. Deblocarea posturilor se face cu incadrarea unitatilor sanitare in limita de 70% cheltuieli de personal.