Mesajul Societății Române de Endocrinologie, în contexul Zilei Mondiale a Osteoporozei

0
115

Președintele Societății Române de Endocrinologie și al Colegiului Medicilor din Municipiul București, Prof. Dr. Cătălina Poiană, lansează un apel către autorități, în contextul Zilei Mondiale a Osteoporozei. Controlul osteoporozei, la nivel național, trebuie să fie o prioritate, subliniază Prof. Dr. Cătălina Poiană.

”Osteoporoza este o afecțiune care poate avea urmări grave, dacă nu este depistată și tratată la timp. În acest sens, fac un apel către întreaga populație cu factori de risc să se prezinte la medic pentru investigațiile specifice. Numai astfel osteoporoza poate fi depistată precoce și ținută sub control, astfel încât să aibă un impact cât mai mic asupra vieții dumneavoastră. Astăzi, de Ziua Mondială a Osteoporozei, lansez și un apel către autorități. Controlul osteoporozei, la nivel național, trebuie să fie o prioritate. Reducerea numărului de fracturi ce au la bază fragilitatea osoasă înseamnă reduceri importante de cheltuieli pentru sistemul de sănătate și nu numai”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie și al Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Osteoporoza este o problemă de sănătate publică. Specialiștii estimează că în România, peste un milion de persoane suferă de această afecțiune, care în multe cazuri nu prezintă simptome până când se produce prima fractură. Cele mai frecvente fracturi asociate cu osteoporoza apar la nivelul coloanei vertebrale, şoldului şi încheieturii mâinii. Trebuie menționat că osteoporoza apare mai frecvent la femei, dar poate fi prezentă și la bărbați.

”Cea mai frecventă boală metabolică osoasă, osteoporoza, după cum îi sugerează și numele, este o afecțiune în care rezistența osului este scăzută și scheletul are un risc crescut de fractură de fragilitate. Fractura de fragilitate este fractura care apare în lipsa unui traumatism sau în condițiile unui traumatism minor, de exemplu căderea de la propria înălțime. Dacă osteoporoza nu este complicată, adică nu au apărut fracturi de fragilitate, pacientul poate să nu simtă nimic, dar scheletul său nu mai are rezistență normală și la o cădere se poate fractura cu ușurință. Dacă pacientul a avut deja fracturi din cauza osteoporozei, poate acuza dureri permanente sau chiar modificări ale scheletului cu imposibilitatea de a efectua anumite mișcări, cu afectarea deplasării sau funcționării normale a anumitor organe sau sisteme”, se arată într-un comunicat al Societății Române de Endocrinologie.

Potrivit sursei citate, cifrele arată că în întreaga lume, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta de peste 50 de ani sunt expuşi riscului unei fracturi osteoporotice, iar probabilitatea apariţiei lor, în special la nivelul coloanei vertebrale și șoldului, creşte odată cu vârsta atât la femei, cât şi la bărbaţi.

”Femeile după instalarea menopauzei, bărbații după 50 de ani, persoanele care au boli ce pot afecta oasele indiferent de vârstă (precum hipertiroidism, boala Cushing, hipogonadism adică lipsa hormonilor sexuali, alte boli metabolice osoase, hiperparatiroidism primar, deficit de vitamina D, poliartrită reumatoidă, diabet zaharat, ș.a.), dar și persoanele care urmează tratamente cunoscute pentru efectul lor asupra oaselor, cum ar fi cortizonul în orice formă, sunt mai predispuse la a dezvolta osteoporoză”, potrivit comunicatului citat.

În ceea ce privește diagnosticarea acestei afecțiuni, standardul este reprezentat de măsurarea densității minerale osoase printr-o metodă numită DXA (absorbțiometrie duală cu raze X) la nivelul coloanei lombare, șoldului și uneori al antebrațului. Pentru a stabili corect tratamentul, pe lângă această măsuratoare, mai sunt luați în calcul și factori ca vârsta, istoricul medical, istoricul familial, boli sau tratamente actuale sau anterioare, precum și o serie de investigații speciale, în cazul osteoporozelor secundare.

”Fracturile provocate de osteoporoză au un impact devastator pentru milioane de persoane la nivel mondial și rezultă în costuri socio-economice enorme. În pofida progreselor clare în medicină pentru reducerea numărului de fracturi de fragilitate, un număr insuficient de femei și bărbați primesc tratamentul adecvat. În 2010, numai în Europa, aproximativ 12,3 milioane de persoane considerate ca având risc crescut de fracturi osteoporotice nu au primit tratament”, potrivit sursei citate.

Din aceste motive, osteoporoza, din punctul de vedere al Societății Române de Endocrinologie, are impact atât la nivel de individ, cât și la nivelul societății și economiei naționale și trebuie considerată o prioritate de sănătate publică.

Societatea Română de Endocrinologie are și câteva recomandări pentru oase sănătaose:

”5 PAȘI PENTRU OASE SĂNĂTASE
1. Faceți sport în mod regulat, în special exerciții pentru întărirea musculaturii și îmbunătățirea echilibrului.
2. Asigurați-vă că aveți o dietă bogată în nutrienți importanți pentru sistemul osos, precum calciul, vitamina D și proteinele.
3. Un stil de viață sănătos, în care să vă mențineți o greutate corporală normală, să evitați fumatul sau consumul de cafea și alcool în exces.
4. Verificați cu medicul dumneavoastră curant sau cu medicul de familie dacă aveți factori de risc pentru fractură osteoporotică. Acest punct este cu atât mai important dacă ați suferit fracturi de fragilitate, dacă suferiți de boli sau dacă urmați tratamente care pot afecta sistemul osos.
5. Prezentați-vă la medicul specialist pentru investigații și urmați tratamentul care v-a fost prescris, pentru a reduce, pe cât posibil, riscul de fracturi de fragilitate”, îndeamnă Societatea Română de Endocrinologie.

Ziua Mondială a Osteoporozei, marcată în fiecare an pe 20 octombrie, are ca scop să atragă atenția asupra acestei afecțiuni debilitante și să informeze opinia publică în legătură cu prevenția, diagnosticul și tratamentul acestei boli. Sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale a Osteoporozei este Acționează pentru sănătatea oaselor.

În contextul Zilei Mondiale a Osteoporozei, Societatea Română de Endocrinologie lansează campania de informare Osteoporoza – Acționează acum!, campanie ce se va derula anual.

În cadrul ediției de anul acesta, miercuri, 20 octombrie, de la ora 19:00, are loc un eveniment de conștientizare și informare. Manifestarea va fi transmisă pe platforma https://conferinte-live.ro și pe pagina de Facebook a Societății Române de Endocrinologie.

Articolul precedentUn prim caz al subvariantei Delta a coronavirusului, identificat în Israel
Articolul următorGheorghiță: Cel mai bun tratament împotriva COVID-19 este vaccinarea. Nu avem altă soluţie