Mesajul SRDNBM, în contextul Zilei Mondială a Diabetului: Este important să atragem atenția asupra acestei probleme reale de sănătate publică

0
113

Prevenția, diagnosticarea rapidă și un tratament eficient sunt esențiale în diabet, a transmis, luni, prof. univ. dr. Gabriela Radulian, președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM), în contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Diabetului. ”Suntem datori să informăm în primul rând populația cu privire la riscurile pe care le prezintă această boală și cât de important este să ajungem la medic la timp”, subliniază președintele SRDNBM.

Ziua Mondială a Diabetului este marcată anual, în întreaga lume, în data de 14 noiembrie și are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare și informare cu privire la impactul diabetului asupra sănătății populației.

Tema Zilei Mondiale a Diabetului 2022 este “Education to protect tomorrow” (,,Educație pentru a proteja ziua de mâine”).

”De Ziua Mondială a Diabetului este important să atragem atenția asupra acestei probleme reale de sănătate publică cu care se confruntă nu doar România, ci întreaga lume: diabetul. Iar diabetul ar trebui să fie în atenție astăzi, la fel ca în fiecare zi. Peste tot în jurul nostru sunt persoane cu diabet zaharat, numărul acestora crește permanent, iar prezența complicațiilor asociate diabetului reprezintă alte grave provocări. Prevenția, diagnosticarea rapidă și un tratament eficient sunt esențiale în diabet. Suntem datori să informăm în primul rând populația cu privire la riscurile pe care le prezintă această boală și cât de important este să ajungem la medic la timp. Diabetul trebuie să reprezinte o prioritate și să fie luate măsuri clare în prezent pentru a preveni apariția afecțiunii, dar și în viitor, care să ajute la diminuarea impactului generat de apariția diabetului și a complicațiilor sale. Trebuie să informăm și să educăm populația de azi pentru a proteja sănătatea zilei de mâine. Iar noi ca medici trebuie să luptăm continuu pentru creșterea calității vieții persoanelor cu diabet și pentru a diminua impactul apariției complicațiilor asociate diabetului. De asemenea, este foarte important să realizăm un proces eficient de educație a persoanelor cu diabet zaharat pentru a-și cunoaște cât mai bine afecțiunea și a reuși ca împreună cu noi, medicii, să o gestionăm cât mai eficient”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu mai produce insulină sau organismul nu utilizează acest hormon în mod eficient. Incapacitatea de a produce insulină sau de a o utiliza eficient duce la creșterea nivelului de glucoză în sânge (hiperglicemie).

În Europa, 61 de milioane de persoane erau diagnosticate cu această afecțiune în 2021.

În lume, conform International Diabetes Federation, 537 de milioane de adulți cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani au diabet zaharat, adică 1 din 10 oameni.

Se estimează că acest număr va crește la 643 de milioane până în 2030 și la 783 de milioane până în 2045.

Mai grav este însă faptul că, în anul 2021, diabetul a fost responsabil pentru 6,7 milioane de decese. O persoană a murit din cauza bolii la fiecare 5 secunde, potrivit datelor IDF.

Studiul PREDATORR arată că România se situează printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului în Europa, 11,6% dintre adulți.

Diabetul zaharat – o problemă atât de sănătate cât și la nivel economic

Diabetul a generat cheltuieli pentru sănătate de aproximativ 966 de miliarde de dolari, o creștere cu 316% în ultimii 15 ani.

Din păcate, se estimează că unul din doi oameni cu diabet rămâne nediagnosticat, adică aproximativ 212 milioane, la nivel mondial.

Potrivit unui studiu, 2 din 3 persoane cu diabet de tip 2 prezintă factori de risc pentru bolile cardiovasculare, precum: tensiunea arterială ridicată, un nivel ridicat al colesterolului sau nemonitorizarea glicemiei.

2 din 3 persoane cu diabet de tip 2 au suferit deja de o afecțiune cardiovasculară: insuficiență cardiacă congestivă, infarct, insuficiență cardiacă.

Ziua Mondială a Diabetului a fost stabilită pentru prima dată în 1991, de International Diabetes Federation (IDF) și de Organizația Mondială a Sănătății.

În anul 2006, Ziua Mondială a Diabetului a fost adoptată oficial de către Organizația Națiunilor Unite.

Potrivit IDF, una din cinci căutări pe Google pentru termeni legați de diabet dezvăluie informații inexacte sau greșite despre această afecțiune și despre modul de gestionare a complicațiilor.

Articolul precedentOrganizarea și desfășurarea examenului de obținere a gradelor profesionale pentru fizioterapeuți. Ordinul, în transparență decizională
Articolul următorVariola maimuței: Două noi cazuri, confirmate în România