Mesaj dur al Colegiului Medicilor din România, după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești

0
153

sursa foto: ISU Prahova/Facebook

”Ne-am trezit iarăși în această dimineață în zgomot de sirene și în Breaking News – un alt incendiu într-un spital din România. Transmitem condoleanțele noastre familiilor celor care i-au pierdut pe cei dragi, un gând pentru sănătate celor răniți și întreaga noastră susținere pentru cei care se aflau în unitatea medicală în momentul acestei tragedii”, transmite Colegiul Medicilor din România (CMR), după incendiul de joi dimineață de la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești, în urma căruia două persoane au decedat.

”Cine este de vină? Cine a greșit? Cum s-a întâmplat? Vom afla… Cum s-a aflat și la Piatra Neamț. Am văzut și am auzit că oamenii care lucrau la spital sunt cercetați…Dar oare nu poate fi ”cercetată și trimisă în judecată” o întreagă perioadă, anii de zile în care nu s-au făcut investiții, perioada în care personalul medical a trăit cu salarii de mizerie, perioada în care întreg sistemul medical a fost lăsat de izbeliște, la voia întâmplării, cu schimbări ale miniștrilor sănătății mai rapide decât anotimpurile?Aceasta este o constatare amară a unei alte dimineți și zile triste pentru sistemul de sănătate românesc, în care discuțiile par luate cu copy&paste de la atâtea alte tragedii”, scrie CMR, pe pagina de Facebook.

CMR subliniază că obținerea autorizației de securitate la incendiu este dificilă în cazul multor spitale ”din cauza infrastructurii, din cauza clădirilor vechi și a circuitelor necorespunzătoare”.

”Iarăși discutăm că spitalul nu are autorizație de securitate la incendiu. Dar câte spitale din România au această autorizație? Este clar că trebuie să existe, spitalele să îndeplinească condiții de siguranță pentru personal și pacienți. Din păcate, vorbim de condiții pe cât de importante, pe atât de dificil, dacă nu imposibil de îndeplinit întocmai de multe dintre unitățile medicale din România din cauza infrastructurii, din cauza clădirilor vechi și a circuitelor necorespunzătoare. Este un cerc vicios: cârpim în loc să construim, cârpelile cedează și se întâmplă o nouă tragedie”, potrivit sursei citate.

”Mai avem un mesaj: celor care vor să ridice o barieră între medici și populație le spunem că nu pot să facă acest lucru, că nu medicii construiesc spitale, nu medicii dau foc la spitale. Medicul și pacientul sunt împreună în spitale. Medicul și pacientul sunt de aceeași parte a baricadei – ambii doresc un sistem medical românesc funcțional.Da, acest incendiu a avut loc tot într-un spital COVID, pentru că da, aceste unități și personalul care le deservește sunt supuși la o presiune extrem de mare”, se arată în mesajul citat.

CMR subliniază că vaccinarea anti-COVID-19 poate reduce presiunea pe spitale.

”Să ne vaccinăm în speranța că astfel vom reuși să stopăm sau să limităm această pandemie de COVID-19 și, implicit, să reducem presiunea pe spitale, dar și să construim spitale pentru a opri această ”pandemie de incendii în spitalele românești”, să se asigure fonduri și să se cheltuiască corect și transparent pentru achiziția de sisteme de siguranță și de alertare, să fie angajați pompieri pentru a limita astfel de tragedii sau efectele unor astfel de incidente!”, transmite Colegiul Medicilor din România.

Articolul precedentGCS: Peste 5.400 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 303 decese, în ultimele 24 de ore
Articolul următorGCS: Doi tineri infectați cu SARS-CoV-2 au murit din cauza COVID-19