Medicul Virgil Musta: În cazul trimiterii copiilor la școală nu vor exista “zero riscuri”

0
348

Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, a declarat că în cazul trimiterii copiilor la școală nu vor exista “zero riscuri”, iar dacă există persoane vulnerabile în familie care au risc de evoluție severă a bolii dacă se contamineză, atunci e recomandabil să opteze pentru școala online, cel puțin pentru o perioadă.

“ Este bine să înțelegem încă de pe acum că nu vor exista “zero riscuri” în cazul trimiterii copiilor la școală, așa cum de fapt, nici înainte de această pandemiei, nimeni nu putea garanta faptul că prin prezența la școală copiii nu se puteau îmbolnăvi de alte boli transmisibile (mai ușoare sau mai severe) sau că nu ar putea transmite apoi astfel de boli celor din familie. Sigur că acum suntem în situația în care știm de prezența acestui virus în comunitate, dar știm deja și câteva măsuri prin care putem preveni transmiterea acestuia, inclusiv în școli. Important este ca aceste măsuri să fie și respectate, în permanență. Eu cred că este o situație neobișnuită, dificilă, dar care poate fi depășită numai prin înțelegerea clară și asumarea rolului fiecărei părți implicate, cât și printr-o implicare și dialog constructiv permanent între aceste părți”, a transmis medicul, prin intermediul unei rețele de socializare.

Medicul Virgil Musta a explicat rolul pe care trebuie să îl aibă unitatea de învățământ , părinții copiii, cadrele didactice și autoritățile:

Unitatea de învățământ (administrația)

La nivelul fiecărei școli, grădinițe etc trebuie respectate protocoale clare care să asigure condițiile pentru distanțarea copiilor în clase, evitarea activităților care duc la aglomerare, curățirea și dezinfecția suprafețelor, aerisirea încăperilor, conditii de igienă prin punerea la dispoziție de apă, săpun, dezinfectanți, atât copiilor, cât și profesorilor, potrivit medicului infecționist.

De asemenea, Musta a spus că în școală e foarte important să se realizeze educația copiilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu acest virsus, dar și pentru o viață sănătoasă în general.

Totodată, medicul a subliniat că fiecare unitate de învățământ trebuie să aibă stabilite proceduri clare și pentru situațiile în care există copii suspecți de a fi infectați sau chiar contaminați, astfel încât să acționeze corect în aceste situații.

“Acolo unde există personal medical școlar, aceștia vor fi implicați în triajul zilnic, cât și în educația profilactică. Școala este cea care are decizia de a continua fizic sau online procesul de învățământ și ar trebui să fie cea care inițiază și menține un dialog permanent cu profesorii, părinții și autoritățile locale”, a adăugat medicul.

Rolul părinților și al copiilor

În ceea ce privește rolul părinților, Virgil Musta a scris că aceștia trebuie să-și asume responsabilitatea de a observa permanent starea copiilor și de a nu trimite la școală copilul bolnav, copilul cu anumite simptome sau pe cei care au fost în contact cu persoane depistate cu covid.

“Nu poate fi școala vinovată, dacă oferă condițiile de mai sus, dar vin copii bolnavi din comunitate. E adevărat că formele asimptomatice la copii nu au cum să fie depistate nici de părinți, nici de profesori și nici chiar de către medicii școlari. De aceea, există acest risc ca astfel de copii aparent sănătoși să fie prezenți la școală și să poată transmite virusul la alți copii sau cadre didactice, risc ce se încearcă a fi cât mai mult diminuat prin respectarea măsurilor de distanțare, igienă și de purtare a măștii în anumite situații” , a subliniat medicul.

Totodată, potrivit acestuia, părinții trebuie să înțeleagă corect și rațional existența unui astfel de risc și să analizeze bine situația din familie. Dacă există persoane vulnerabile în familie, fie că sunt copii, părinți sau bunici (care suferă de diabet, obezitate, bolile cardiovasculare, BPCO, neoplazii) și care au risc de evoluție severă a bolii dacă se contamineză, atunci e recomandabil să opteze pentru școala online, cel puțin pentru o perioadă.

De asemenea, doctorul Virgil Musta a adăugat că tot părinții (împreună cu profesorii) au rolul de a educa permanent copiii și de a le explica corect și pe limbajul lor ce trebuie să facă, cum să se protejeze și cum să se comporte.

Cadrele didactice

Virgul Musta a spus că profesorii au un rol important în supravegherea respectării măsurilor în școli, cât și în educare și informarea copiilor referitor la prevenție.

“Dar, în același timp, cadrele didactice pot fi pe de-o parte purtători ai virusului și de aceea trebuie să nu vină la școală dacă au simptome sau dacă au fost în preajma persoanelor infectate, iar pe de altă parte, există un risc de a se contamina de la școală, motiv pentru care și ei trebuie să își analizeze situația din familie, iar acolo unde există vulnerabilități, să optze și ei pentru predare online. De asemenea, la școală e foarte imporant să păstreze distanța fizică și să poarte măști, mai ale din cele care protejează mai bine (ffp2 sau ffp3)”, a atenționat medicul.

Autoritățile

În ceea ce privește rolul autorităților locale, medicul a spus că acestea trebuie să comunice permanent și să transmită instrucțiuni clare școlilor și părinților pentru a ști exact cum să procedeze în cazurile de copii suspecți sau contaminați, pentru a nu se genera confuzie și neîncredere.

De asemenea, trebuie să se asigure că există posibilitatea acordării de servicii medicale prompte și complete pentru toți copiii (și adulții) care ar putea fi infectați după deschiderea școlilor.

În opinia medicului Virgil Musta, acest lucru s-ar putea realiza chiar și în afara spitalelor, pentru cazurile ușoare, cu ajutorul unor echipaje medicale mobile care să viziteze copiii acasă și să recolteze chiar acolo toate analizele necesare pentru a fi siguri că nu există semnale că boala ar putea evolua negativ, plus monitorizare permanentă de la distanță realizată de către medicii de familie/medicii pediatrii.

 

Articolul precedentReabilitarea și COVID-19 tema Zilei mondiale pentru terapie fizică – kinetoterapie
Articolul următorMinistrul Sănătăţii: Urmează ”o lună grea” în lupta cu pandemia de COVID-19