Medicul Ciuhodaru: Epuizarea termică poate merge până la şoc termic şi deces

0
291

Doctorul Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Nicolae Oblu” din Iași, atenționează că temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizarii termice.

Potrivit doctorul Tudor Ciuhodaru, netratată la timp, epuizarea termică evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.

Medicul a spus că epuizarea termică apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile.

Doctorul Tudor Ciuhodaru a explicat că epuizarea termică se manifestă prin apariția a trei categorii de semne, respectiv neuro-psihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,gaină) şi cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.

Cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copii şi vărstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat, a adăugat medicul.
Tudor Ciuhodaru a spus că tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin consumul de lichide reci, duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie, odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat, cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.

“Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase”, a recomandat medicul Ciuhodaru.

Articolul precedentCând se vor redeschide școlile
Articolul următorEXCLUSIV Iulian Pope: Medicii şi personalul în combinezoane sunt storşi de vlagă