Medicina stilului de viata. Dr. Florin Ioan Balanica: Pacientul nu trebuie sa fie dependent de medic

0
63

Stilul de viata al fiecarui individ este influentat de mai multi parametri, printre care alimentatia, activitatea fizica, precum si psihicul acestuia. De aceea, pentru a defini un stil de viata corect, a-l obtine si a-l mentine a luat nastere medicina stilului de viata. Aceasta este o ramura medicala stiintifica bazata pe dovezi, care are la baza patru piloni ce includ controlul greutatii, al posturii, miscarea functionala si management-ul stresului. Dupa ce se parcurg toate componentele se ajunge la o stabilizare pe care pacientul va trebui sa o pastreze si singur, fara sa fie nevoie de supravegherea sau sfatul medicului.

„Dupa ce am parcurs absolut toti pasii, mai important decat orice este stabilizarea. impreuna gasim „cheia” metabolica, iar aceasta apartine pacientului. Pacientul nu trebuie sa fie dependent de medic. La final va trebui sa stie singur ce sa faca. Daca 90% din viata lui este corecta si 10% mai inseamna unele derapaje, atunci am reusit. Dar daca 90% din modul de viata este incorect si 10% este corect, atunci am facut primul pas catre boala”, a explicat intr-un interviu pentru www.SanatateaTv.ro, dr. Florin Ioan Balanica, specialist in Medicina Personalizata, Nutritie si Nutrigenomica, Fondator al scolii pentru Sanatate si Longevitate.

Management-ul greutatii reprezinta un pas important, pentru care se iau masuri in asigurarea sanatatii pe termen lung. De exemplu, atunci cand pacientul este supraponderal sau este obez, un aspect esential este ca specialistul sa construiasca relatia terapeutica (prin care pacientul sa urmeze ceea ce medicul ii spune). intr-o astfel de situatie, in management-ul greutatii trebuie sa luate in calcul management-ul articulatiilor (pentru ca o greutate de 100 sau peste 100 de kilograme apasa intr-un fel pe articulatii, comparativ cu modul in care 70 de kilograme apasa pe acestea) si management-ul pielii (oamenii care au scazut in greutate prezinta un exces de piele).

Postura este foarte importanta, mai ales cand activitatile zilnice (condusul automobilului, munca de la birou) solicita si statul persoanei intr-o pozitie corporala defectuasa. Acest aspect are implicatii asupra starii de sanatate la modul general.

Miscarea functionala constituie un aspect pe care orice persoana poate sa il faca astfel incat sa nu-i produca vreun prejudiciu – dureri, leziuni, ameteala.

„Aceasta miscare se poate face recreational, adica mers pe jos, urcat scari, mers pe bicicleta sau se poate face cu echipamente foarte moderne; o miscare pe care sa o poti face, adica sa-ti fie la indemana (la birou, pe strada, acasa, cu prietenii, cu familia). Este acel ceva care te face sa te misti fara sa-ti creeze disconfort”, a mai precizat dr. Florin Ioan Balanica.

Medicina stilului de viata se refera si la management-ul stresului, un aspect frecvent intalnit in viata cotidiana. Controlarea stresului (situatiilor stresante) se poate realiza dupa ce pacientul constientizeaza existenta acestuia si vrea sa faca pasi in acest sens.

„Medicina stilului de viata presupune ca putem sa controlam stresul, ca putem sa facem management-ul stresului, dar mai intai sa intelegem ca el exista si sa nu-l excludem complet spunand ca <<Cu totii avem stres. Face parte din viata noastra!>>. Da, face parte din viata noastra, dar trebuie sa stim cum sa-i facem fata, pentru ca de la stres pleaca totul. Daca suntem stresati si nu avem o perspectiva corecta asupra vietii vom manca gresit, nu ne vom misca, vom relationa incorect si de aici toate problemele omului modern si bolile sale”, a adaugat specialistul in cadrul aceluiasi interviu.

Medicina stilului de viata presupune, pe langa cele patru componente, si o schimbare sau implicare sociala. Cu alte cuvinte, medicina stilului de viata mai presupune si educarea si gasirea unor solutii concrete care sa ajute pacientul astfel incat sa se construiasca o comunitate mai sanatoasa, masuri ale caror rezultate se vor vedea pe termen lung.

Articolul precedentObstructia de canal lacrimo-nazal: cauze, manifestari, tratament
Articolul următorDSPMB: Noua unitati sanitare vor asigura asistenta medicala de urgenta in perioada 21-24 ianuarie 2017