Cancerul de col uterin omoara zilnic 6 femei din Romania, in timp ce alte 8 noi cazuri sunt diagnosticate cu aceasta boala. De aceea, medicii de familie vor continua programul de vaccinare impotriva HPV si in 2012. Romania continua sa se afle in fruntea clasamentelor europene in privinta incidentei si mortalitatii crescute a cancerului de col uterin.

in cadrul simpozionului „Trei ani de campanii de prevenire a cancerului de col uterin”, organizat de catre Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, medicii de familie au dezbatut problema vaccinarii impotriva HPV.

„Este datoria noastra sa le spunem pacientelor cand vin la control ca exista posibilitatea sa se vaccineze impotriva HPV, virus responsabil de provocarea cancerului de col uterin si ca trebuie sa faca teste de depistare precoce a cancerului de col”, a declarat Dr. Rodica Tanasescu, Presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Medicii de familie considera necesara implementarea unor programe coerente care sa cuprinda informarea si educarea populatiei in privinta riscurilor cancerului de col uterin. De asemenea, o importanta deosebita trebuie acordata vaccinarii impotriva HPV si programelor de screening .

in Romania, incidenta cancerului de col uterin este de trei ori mai mare, adica de 28,96%,fata de cea din Uniunea Europeana, care este de 10,99%.