Medicii de familie nu vor semna contractul-cadru

0
244

Atac dur al medicilor de familie la adresa Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.Reprezentantii lor au declarat ca medicii de familie refuza sa semneze contractul-cadru si anunta ca vor fi actionate in instanta o serie de acte normative.

Declaratiile au fost facute in cadrul unei conferinte de presa, in data de 12 februarie 2011, in care au fost prezentate demersurile pe care sunt dispusi sa le faca medicii de familie pentru reglementarea situatiei alarmante in care se afla, care le „afecteaza profesia, cat si starea de sanatate a pacientilor”, spun acestia.

Printre invitatii care au luat cuvantul in cadrul evenimentului organizat de catre SNMF, au fost dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, dr. Doina Mihaila, presedinte al Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie si dr. Constantin Carstea, din partea Comisiei de Medicina Familiei a Colegiului Medicilor din Romania, dar si un reprezentant al pacientilor in persoana presedintelui Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu.

in urma masurilor si legilor pe care Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate le-au luat, „fara consultarea reprezentantilor din medicina de familie”, s-a decis un set de masuri severe luate pentru a preveni colapsul sistemului de sanatate romanesc, implicit al asistentei medicale primare, spun medicii de familie.

Astfel, vor fi actionate in instanta toate „actele normative care incalca legislatia in vigoare, drepturile medicilor de familie si cele ale pacientilor”. Se va solicita organismelor abilitate „verificarea gestionarii fondurilor de catre Ministerul Sanatatii si de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si se va solicita totodata interventia premierului Emil Boc pentru a gestiona criza in care se gaseste sistemul de sanatate”, au mai declarat reprezentantii medicilor de familie.

Medicii de familie spun ca nu accepta sa semneze contractul-cadru pe doi ani de zile, care ii „poate duce la faliment, prin imposibilitatea de a mai intretine cabinetele medicale, ceea ce va afecta atat serviciile medicale, cat si tratamentele care sunt oferite pacientilor”. S-au dispus cereri de obtinere a certificatelor de conformitate si de facilitare a migrarii masive a medicilor catre tarile unde pot practica meseria in alte conditii.

Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor va actiona in instanta, pe baza semnaturilor primite din partea pacientilor, „institutiile care gestioneaza fara transparenta banii asiguratilor”. Mai mult, s-a constatat o scadere dramatica a bugetelor alocate medicinei primare in 2009, 2010 si 2011, comparativ cu anul 2008.

La conferinta de presa s-a amintit despre ingreunarea actului medical prin editarea cardurilor de sanatate, activitate care ii va impiedica pe medicii de familie sa consulte pacientii care au nevoi reale si despre plata programului de informatizare facuta din bugetele proprii ale cabinetelor.

Reprezentantii medicilor de familie sunt dispusi sa discute cu guvernantii intr-un mod serios si bazat pe argumente, altfel va ramane „hotararea de a protesta impotriva documentelor care vor distruge definitiv asistenta medicala primara din Romania”, avertizeaza medicii de familie.

Luni, 14 februarie 2011, pe www.sanatateatv.ro puteti urmari un material amplu despre acest subiect.

Articolul precedentProgram de pregatire pentru pilotii SMURD
Articolul următor13 februarie, Ziua Nationala a Preventiei Cardiovasculare