Medicii de familie, nemulțumiți de OUG privind tariful pentru monitorizarea pacienților izolați la domiciliu

0
82

Reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) își exprimă nemulțumirea față de proiectul de Ordonanță de Urgență privind tariful pe caz pentru monitorizarea pacienților izolați la domiciliu de către medicii de familie.

Potrivit proiectului, acest tarif crește de la 105 lei la 168 de lei.

”(…) în contextul evoluției răspândirii infecțiilor determinate de virusul SARS-CoV-2 care determină un număr mare de cazuri noi de infecții raportate zilnic, se impune, ca începând cu data de 1 decembrie 2020, majorarea cu 60% a tarifului, de la 105 lei la 168 de lei, pentru capabilitatea și motivarea corespunzătoare a acestei categorii profesionale”, se arată în OUG.

Ad in title

”Cu 168 lei alege Guvernul să recompenseze munca istovitoare, plină de responsabilitate a medicilor de familie, care timp de minimum 14 zile își asumă responsabilitatea uriașă a monitorizării pacienților despre care nu au nici o altă informație obiectivă decât ceea ce declară pacienții și ceea ce pot auzi și deduce prin telefon. (…) Nu de bani este vorba, domnule premier Ludovic Orban. Ci de un minimum de respect pe care ministrul dumneavoastră trebuie să îl arate celor pe care vă bazați în această pandemie”, se arată într-o postare a Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Reprezentanții medicilor de familie sunt nemulțumiți și de faptul că de o lună solicită o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, iar acest lucru nu s-a întâmplat.

”De aproape o lună solicităm domnului prim-ministru Ludovic Orban o întâlnire. Patronatele medicilor de familie sunt organizații ale cabinetelor medicilor de familie cu care Guvernul are obligația să intre în dialog, conform Legii dialogului social nr 62/2011. (…) De aproape o lună suntem ignorați de domnul premier, în timp ce Ministerul Sănătății împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănatate elaborează act normativ după act normativ și trasează sarcini medicilor de familie. La propunerea ministrului Sănătății, Guvernul aprobă în ședința de Guvern actele normative. Un astfel de act este proiectul de Ordonanță de Urgență prin care tariful pe caz pentru monitorizarea pacienților izolați la domiciliu de către medicii de familie crește de la fabuloasa sumă de 105 lei la cea de 168 lei. O creștere impresionantă de 60% pentru cei care nu cunosc realitatea sumelor despre care este vorba”, scrie FNPMF.

 

 

Articolul precedentPreședintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, internat în spital cu COVID-19
Articolul următorOMS: 2021, anul dedicat lucrătorilor din sănătate și îngrijire