Medicamentele homeopatice ar putea sa nu mai fie compensate in Franta

0
498

inalta autoritate de sanatate din Franta (HAS) a emis o recomandare ca medicamentele homeopatice sa nu mai fie compensate, anunta France Info. HAS este autoritatea publica franceza competenta pentru evaluarea tehnologiilor medicale (HTA).

Recomandarea vine dupa ce, la finalul anului trecut, ministerul francez al sanatatii a cerut autoritatii sa evalueze eficacitatea homeopatiei.

 

„Serviciu medical insuficient”

 

Dupa ce a examinat nu mai putin de 1.200 de medicamente homeopatice, HAS apreciaza ca granulele homeopate ofera un „serviciu medical insuficient”. Totodata, HAS cere ca medicamentele homeopatice sa nu mai fie compensate. Acestea beneficiau de o compensare de 30%.

in martie 2018, o petitie semnata de 124 de medici publicata in ziarul Le Figaro alarma publicul si autoritatile in privinta sarlataniei medicale. „Terapiile zise «alternative» [inclusiv homeopatia] sunt ineficace peste efectul placebo si nu sunt mai putin periculoase. Periculoase, deoarece sunt ingrijiri inutile, supramedicand populatia si dand iluzia ca orice situatie s-ar putea regla cu un «tratament». Periculoase, deoarece alimenteaza si profita de o neincredere in medicina conventionala, asa cum o arata polemicile nejustificate referitoare la vaccinuri. in fine, periculoase, deoarece utilizarea lor intarzie diagnosticele si tratamentele necesare, uneori cu consecinte dramatice, mai ales in cazul unor patologii grave, precum cancerele”, aratau semnatarii petitiei.

 

Solicitarile medicilor francezi

 

Medicii semnatari cereau ca Ordinul medicilor (echivalentul Colegiului Medicilor din Romania) si autoritatile publice:

  • sa nu mai permita ca medicii si profesionistii din sanatate care continua sa promoveze aceste terapii sa se poata folosi de titlurile lor profesionale;
  • sa nu mai recunoasca in niciun fel diplomele de homeopatie, mezoterapie sau acupunctura ca diplome sau calificari medicale;
  • sa nu mai permita obtinerea, in facultatile de medicina sau in institutiile de pregatire in domeniul sanatatii, a diplomelor in practici a caror eficacitate nu a fost demonstrata stiintific;
  • sa nu mai compenseze sau deconteze din bani publici ingrijirile, medicamentele sau tratamentele oferite in discipline care refuza evaluarea lor stiintifica riguroasa;
  • sa incurajeze demersurile de informare privind natura terapiilor alternative, efectele adverse ale acestora si eficacitatea lor reala;
  • sa solicite tuturor profesionistilor din sanatate sa respecte deontologia profesionala, refuzand sa dea tratamente inutile sau ineficace si propunand ingrijiri concordante cu recomandarile societatilor stiintifice si cu dovezile cele mai recente din stiinta, facand proba onestitatii fata de pacientii lor.

 

Boiron, suspendare temporara a cotatiei bursiere

 

Dupa comunicarea recomandarii catre laboratoarele franceze care produc medicamente homeopatice (Boiron, Lehning si Weleda), se asteapta raspunsurile acestora catre HAS. Autoritatea va adopta o pozitie definitiva luna viitoare. Agnès Buzyn, ministrul francez al sanatatii, a anuntat ca va adopta recomandarea formulata de HAS.

Dupa cum scrie ziarul Le Monde, in urma informatiei publicate de France Info, Laboratoarele Boiron au luat deja decizia de a suspenda cotatia actiunilor proprii la Bursa. Produsele compensate constituie 70% din cifra de afaceri a producatorului de homeopatice.

 

Parlamentul Romaniei, majoritar pro-homeopatie

 

Anul trecut, Facultatea de Medicina de la Universitatea din Lille a luat decizia de a suspenda eliberarea de certificate de homeopatie. in Romania, insa, o propunere legislativa initiata de senatorul USR Adrian Wiener, medic internist la Arad, a fost respinsa in Parlament. Initiativa legislativa respinsa de majoritatea parlamentara prevedea ca pe ambalajul si in prospectul medicamentelor homeopatice sa scrie, cu majuscule, „Acest produs nu are efecte asupra sanatatii”.

Spre deosebire de alte medicamente, produsele homeopatice au primit o derogare care le scuteste de demonstrarea stiintifica a eficacitatii lor. De exemplu, unul dintre cele mai cunoscute remedii homeopate pentru raceala si gripa, Oscillococcinum, recomandat impotriva gripei si a starilor gripale, se prepara plecand de la un extract din ficat si inima de Anas barbariae (rata salbatica) diluat apoi de doua sute de ori (pana ce, conform principiilor fizicii, nu ramane nicio molecula de substanta in afara de apa folosita la dilutii), completat cu lactoza si glucoza care dau consistenta granulelor de produs homeopatic.

Articolul precedentAplicatie de mobil pentru detectarea otitelor la copii
Articolul următorNeuropatia din diabetul zaharat tip 1