Medicamente populare pentru slăbit, în atenția autorităților: Suspiciuni că ar provoca afecțiuni psihice

0
435
foto: facebook/ Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis că analizează posibilele efecte adverse în cazul a trei substanțe folosite în tratamente antidiabetice dar care sunt prescrise în mod obișnuit și pentru pierderea din greutate, după ce au existat semnale conform cărora acestea ar putea provoca pacienţilor gânduri suicidare şi de auto-vătămare: „EMA examinează datele referitoare la riscurile de gânduri suicidare şi auto-vătămare asociate medicamentelor Ozempic (semaglutidă), Saxenda (liraglutidă) şi Wegovy (semaglutidă)” – transmite autoritatea menționată.

Unul dintre acestea, GLP-1, este utilizat în principal pentru tratamentul diabetului dar adesea folosit sub forma unor diferite medicamente, pentru favorizarea pierderii din greutate: „Evaluarea a fost declanşată de Agenţia Islandeză pentru Medicamente, după ce au fost raportate cazuri de gânduri suicidare şi auto-vătămare la persoanele care au recurs la aceste medicamente (ale căror ingrediente active sunt) liraglutida şi semaglutida”, a indicat EMA cu referire la substanţele active analoge GLP-1.

EMA: „Până în prezent, autorităţile analizează 150 de rapoarte de cazuri posibile”

Potrivit Agenției, nu s-a determinat deocamdată dacă aceste cazuri raportate au fost asociate cu medicamentele în sine sau cu problemele subiacente ale pacienţilor; cazurile nu „înseamnă în mod neapărat că un medicament a provocat efectele adverse în cauză”, au menționat reprezentanții autorității.

Saxenda şi Wegovy sunt autorizate în Uniunea Europeană pentru managementul obezităţii. La rândul său, Ozempic este folosit pentru tratamentul diabetului de tip 2 dar şi pentru pierderea din greutate deși aceasta nu este una dintre indicaţiile sale recunoscute; este un medicament antidiabetic injectabil ce conţine o moleculă, semaglutida, care imită acţiunea GLP-1 uman, un hormon care reduce pofta de mâncare prin încetinirea golirii stomacului și conferă o senzaţie de saţietate. Specialiștii nu își ascund însă îngrijorarea deoarece Ozempic a devenit popular pe reţelele sociale, inclusiv în România, fiind promovat drept un produs de slăbit „miraculos”. În context, compania daneză Novo Nordisk – producătorul Wegovy şi Ozempic – a raportat, în mai, o creştere cu 39% a profiturilor din primul trimestru din vânzarea de tratamente pentru obezitate.

Articolul precedentARAS: Ședințe săptămânale de psihoterapie pentru pacienții din România care se confruntă cu boli cronice sau dependență de droguri
Articolul următorMiting al pacienților în fața Ministerului Sănătății: „În România este un genocid la adresa pacienţilor oncologici”!