Medicamente, printre care cele care lupta impotriva malariei, dar si antibiotice ce sunt comercializate in Africa sub aprobarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, au probleme destul de grave in ceea ce priveste calitatea, potrivit datelor furnizate de doua noi studii.

Mai exact, autorii celor doua studii au analizat peste 2.000 de medicamente impotriva paludismului, a tuberculozei si a altor infectii bacteriene, aflate in farmacii sau in depozitele farmaceutice din unele tari sarace sau tari in curs de dezvoltare.
Rezultate cercetarilor au aratat ca 13% dintre medicamentele neautorizate de autoritatile locale sau de Organizatia Mondiala a Sanatatii nu au reusit sa treaca testele de calitate. De asemenea, dintre medicamentele aprobate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, 7% au avut rezultate necorespunzatoare la aceleasi teste, iar dintre acestea 18% sunt produse in China.
Medicamentele analizate care au picat testele de calitate, fie sunt produse contrafacute, fie sunt medicamente legale de calitate inferioara.

Totodata, specialistii au ajuns la concluzia ca in Ghana si Nigeria aproximativ 8% dintre medicamentele care lupta impotriva malariei, aflate in circulatie si certificate de autoritati medicale locale sau de Organizatia Mondiala a Sanatatii, nu au trecut testele de calitate si nu contin suficienti agenti activi. Potrivit oamenilor de stiinta, proasta calitate a acestor medicamente poate determina aparitia unor tulpini bacteriene mult mai puternice si mai rezistente la tratamente.