Medicamente compensate pentru obezitate si infertilitate

0
163

Ministerul Sanatatii isi indreapta atentia catre persoanele supraponderale, precum si catre cele cu probleme de fertilitate. Astfel, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a aprobat compensarea cu 50% a tratamentelor pentru aceste afectiuni. Exista deja 17 oameni care beneficiaza de aceste medicamente compensate. Pentru a intra in program, persoanele diagnosticate cu aceste afectiuni trebuie sa-si depuna dosarele la Casele Judetene de Asigurari de Sanatate de care apartin.

Criteriile de selectie in program sunt diferite, in functie de fiecare situatie in parte. Persoanele care sufera de obezitate, cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, trebuie sa demonstreze ca timp de 12 saptamani au urmat o dieta care nu a avut nici un efect asupra lor si sa prezinte un indice de masa corporala, respectiv raportul inaltime-greutate sa fie mai mare de 35. Femeile cu probleme de fertilitate cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani, vor face investigatii care sa arate ca nu au afectiuni organice precum malformatii sau trompe uterine infundate.

Daca dosarul este aprobat, pacientii cu probleme de greutate vor primi timp de 3 luni medicamentele de care au nevoie la pretul de 350 de lei, pretul lor integral fiind de 700 de lei. Tratamentul trebuie insa completat cu o dieta sanatoasa si cu exercitii fizice. Persoanele care vor beneficia de tratament pentru fertilitate trebuie sa semneze un angajament prin care se obliga sa-si anunte medicul in cazul in care vor ramane insarcinate.

Decizia introducerii unui astfel de program nu este intamplatoare, deoarece 37% din populatia tarii noastre sufera de obezitate, conform unor statistici realizate de o companie farmaceutica. Medicii considera, problema persoanelor obeze, un avertisment serios ce face referire la o proasta circulatie a sangelui, la viitoare probleme cardiovasculare si la diabet. Totodata, natalitatea este mult afectata, un cuplu din sase avand probleme de fertilitate in majoritatea tarilor europene.

Articolul precedentComputer tomograf care scaneaza inima in 10 minute
Articolul următorPrima femeie donatoare de celule stem din Romania