Medic român, în Franța: Nimic nu ne poate asigura că nu va veni un al doilea val, poate chiar mai mare

0
42

Radu Lupescu, medic român stabilit la Strasbourg, este de părere că durata de izolare insuficientă poate fi dramatică, cu un al doilea val de morți.

Medicul român scrie, pe pagina sa de Facebook, că în Franța “suntem probabil pe platoul epidemiei (se consideră că vârful a fost atins cam pe 28 martie)”, iar deocamdată numărul pacienților în serviciile de reanimare scade, la fel ca numărul bolnavilor care se prezintă la urgențe.

Radu Lupescu spune că se păstrează deschise toate serviciile de reanimare pentru că “nimic nu ne poate asigura cu certitudine că nu va veni un al doilea val, poate chiar mai mare”.

Ad in title

Medicul a scris, pe pagina sa de Facebook, că cel de-al doilea val al epidemiei de coronavirus depinde de mai multe elemente:

“1. Tendința oamenilor de a nu mai respecta distanțarea socială, mai ales cu ocazia sărbătorilor. Durata măsurilor de izolare socială este importantă: dacă ne uităm la datele publicate despre epidemia de gripă spaniolă in diferite orașe americane, vedem că durata de izolare insuficientă poate fi dramatică, cu un al doilea val de morți.

  1. Imunitatea naturală. Pentru ca această epidemie să se oprească ar trebui ca în jur de 60% din populație să fie imunizată. Din păcate, după primul val de teste serologice vedem că mai puțin de 10% din populația regiunii in care trăiesc eu este imunizată. Deocamdată au fost făcute putine teste, dar informații (neconfirmate) date de un laborator din Lombardia susțin că, în acea regiune foarte grav afectată de epidemie, ar fi doar 15% testați pozitiv cu testul serologic. Dacă aceste date se confirmă, ar înseamna că suntem departe de numărul de oameni care ar trebui să fi fost in contact cu virusul pentru a opri epidemia. Asta mai înseamnă că fără vaccin sau tratament adecvat, imunitatea naturală va fi atinsă cu prețul unui număr important de morți.
  2. Apariția unui tratament și a unui vaccin:
    Dacă un vaccin nu este așteptat înainte de mai multe luni, totuşi, numărul mare al pacienților tratați poate să ne dea destul de rapid indicații asupra unui tratament eficace.

Ce lecții putem trage din ce s-a întâmplat in acest (prim) val?
În primul rând că țările care au detectat rapid și mult și au reactionat rapid cu măsuri de izolare socială (și în care s-a respectat) au mai puține cazuri. Țările care s-au bazat pe atingerea unei imunității naturale au o mortalitate ridicată”.

 

Articolul precedentSpitalul Judeţean Focşani va avea conducere militară pe perioada stării de urgenţă
Articolul următorIncident cu ministrul Sănătății, din cauza lipsei medicamentului Euthyrox