Medic de familie, despre Favipiravir: Am suficientă treabă ca să mai tratez şi efectele adverse ale unor medicamente inutile

0
2054

Medicul de familie dr. Raluca Zoițanu a afirmat, în legătură cu o posibilă vânzare a antiviralului Favipiravir în farmacii, că „am suficientă treabă ca să mai tratez şi efectele adverse ale unor medicamente inutile. La fel şi colegii din spitale”.

Dr. Raluca Zoițanu a spus că medicamentul antiviral Favipiravir este foarte periculos pentru unii pacienți, iar cei care îl iau trebuie să semneze niște hârtii înainte de administrare.

„Chiar producătorul – unul dintre ei, dar cu interes să vândă în toată lumea – comunica public în noiembrie anul trecut că (n.r.Favipiravir) nu are efect nici măcar pe scurtarea duratei bolii. Când chiar producătorul spune asta nu mai ai ce să zici. De obicei producătorul de medicamente exagerează, dacă nu chiar minte, despre cât de eficiente, minunate, vindecătoare sunt medicamentele produse de el. Când spune că nu e bun, înseamnă că nu e bun! Şi nu e nici apă de ploaie. Nu e ceai de tei. Este foarte periculos pentru unii pacienți. Nu că poate fi periculos. Este. De asta pacientul trebuie să şi semneze nişte hârtii înainte să îl ia”, a afirmast dr. Raluca Zoițanu, medic de familie.

Dr. Raluca Zoițanu a mai spus că dacă medicamentul Favipiravir va fi vândut în farmacii „când începe cel mai grav val de până acum, cu un comportament previzibil periculos al populației – oamenii vor lua orice de frică”.

„Nu mai pot cu favipiravir. Aş vrea să văd la fel de mult interes din partea ministrului pentru alte medicamente care nu există în România, pentru alte boli, de care au nevoie mult mai mulți pacienți, fiind şi eficiente! De ce să îl laşi în farmacii ca antibioticele, ca ivermectina în farmaciile veterinare, când începe cel mai grav val de până acum, cu un comportament previzibil periculos al populației – oamenii vor lua orice de frică. Vor da şi vecinilor. Se vor ‘descurca’ să cumpere şi fără reţetă, mai ales dacă va fi disponibil peste tot în cantități îndestulătoare (…). Pur şi simplu nu înțeleg. Şi am suficientă treabă ca să mai tratez şi efectele adverse ale unor medicamente inutile. La fel şi colegii din spitale”, a scris dr. Raluca Zoițanu, într-o postare pe Facebook.

Afirmațiile sale au fost făcute în contextul în care ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat, marți, că se fac demersuri pentru ca antiviralul Favipiravir să poată fi acordat în ambulatoriu, însă a subliniat că acest medicament poate să scurteze durata bolii, dar nu influențează riscul de deces și, totodată, este foarte toxic. Prof. dr. Alexandru Rafila a precizat că în farmacii pot să ajungă doar medicamente recomandate de comisia de specialiști a Ministerului Sănătății.

 

Articolul precedentOMS: Trebuie dezvoltate vaccinuri cu impact ridicat în transmiterea şi prevenirea infecţiei cu SARS-CoV-2
Articolul următorCoronavirus: 5 milioane de doze de vaccin Pfizer cumpărate de la România de către Germania