Medic ATI: Remdesivir reduce simptomele, nu modifică mortalitatea

0
779

Alexandru Cupaciu, un medic român care lucrează în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Saint-Louis din Paris, a declarat că Remdesivir reduce durata simptomelor cu câteva zile, nu modifică mortalitatea în rândul pacienților bolnavi de COVID-19.

Mai mult, potrivit medicului român,  autoritățile sanitare din Franța au considerat că beneficiul medicamentului este slab, iar la Spitalul Saint-Louis în reanimare nu mai este folosit.

Medicul Alexandru Cupaciu a mai spus că singura moleculă care reduce mortalitatea pacienților aflați pe oxigen sau ventilație mecanică este dexametazona, medicament ieftin și care se găsește peste tot.

Precizarea vine în contextul în care, potrivit medicului, s-a “împământenit” ideea că remdesivir e singurul “leac” pentru COVID -19, oamenii fiind îngrijorați că sunt puține doze.

“Cum unul din rolurile științei este întocmai disiparea spaimei, e bine de știut: remdesivir reduce durata simptomelor cu câteva zile, nu modifică mortalitatea pacienților”, a scris medicul Alexandru Cupaciu, pe pagina sa de Facebook.

Comisia Europeană a semnat un contract-cadru comun de achiziție cu compania farmaceutică Gilead pentru furnizarea a până la 500.000 de cure de tratament cu Veklury, denumirea de marcă pentru Remdesivir, și posibilitatea de a suplimenta cantitatea.

Există 36 de semnatari ai contractului-cadru care participă la această achiziție comună, incluzând toate țările UE, țările SEE Norvegia și Islanda, Marea Britanie, precum și șase țări candidate și potențiali candidați (Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo și Bosnia și Herțegovina). Toate țările semnatare pot trimite de acum comenzi pentru a procura direct Veklury. Veklury este în acest stadiu singurul medicament cu autorizație condiționată de introducere pe piață în UE pentru tratamentul pacienților cu COVID-19 care au nevoie de oxigen.

Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Astăzi asigurăm accesul la Remdesivir pentru tratamentul a până la 500.000 de pacienți care au nevoie. Facem toate eforturile pentru a ne asigura că sunt disponibile terapii sigure și eficiente împotriva COVID-19. Prin achizițiile comune ale UE, împuternicim țările din întreaga Europă să își unească forțele și să obțină acces la echipamente și medicamente vitale. Suntem întotdeauna mai puternici împreună și aceasta este solidaritatea europeană în acțiunea împotriva COVID-19.”

Semnarea acestui contract-cadru de achiziții comune urmează contractului semnat de CE cu Gilead pentru a asigura 33.380 de cure de tratament cu Veklury, care au fost distribuite în UE și Marea Britanie începând din august. Acest contract a fost finanțat din Instrumentul de sprijin pentru situații de urgență (ESI) al Comisiei, în valoare totală de 70 de milioane EUR.

Curele de tratament achiziționate cu finanțare ESI au contribuit la acoperirea nevoilor imediate din august până în octombrie pentru a se asigura că pacienții critici primesc tratamentele. Medicamentul a fost plătit în mai multe rate. Contractul-cadru de achiziții comune va asigura acum că țările vor continua să aibă o aprovizionare neîntreruptă de Veklury dacă decid să achiziționeze produsul.

 

Articolul precedentÎnscrierea în Registrul Național de Vaccinări, obligatorie: Responsabilitățile medicilor de familie
Articolul următorChina a aderat la mecanismul OMS pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19 în țările sărace