90 de cadre medicale din România, din prima linie în lupta împotriva COVID-19, au primit, în semn de apreciere și de mulțumire, medalii de onoare realizate manual de către designeri români.

Astfel, medaliile au ajuns la medici, asistente și angajați ai serviciilor de ambulanță din 68 de unități medicale din 32 de județe, inclusiv Municipiul București.

Unul dintre medicii care a primit o astfel de medalie este prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara.

”Pentru mine a fost un gest emoționant, care m-a luat prin surprindere, și le mulțumesc pe această cale tuturor celor care s-au implicat. (…) Medalia primită reprezintă o speranță că munca noastră este apreciată, reprezintă un gând frumos, că suntem în mintea și în sufletul colegilor noștri, reprezintă un lucru extraordinar de pozitiv și de frumos care ne reîncarcă și ne face să mai avem energie să depășim și această perioadă”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro.

Acordarea medaliilor face parte din proiectul internațional Hand Medal Project, proiect lansat de artiștii Iris Eichenberg și Jimena Rios și care s-a extins în peste 66 de țări din întreaga lume.

În România, inițiativa a fost lansată de Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană cu sprijinul Asociației Dăruiește Viață.

Inițiatorii proiectului au imaginat pentru medalii un simbol al mâinii, care a fost replicat în mii de exemplare în întreaga lume.

„Nu există nicio îndoială cu privire la pierderile și frica pe care a provocat-o COVID-19. Dar actele remarcabile de grijă și ajutor au fost și ele în prima linie. Cei care au realizat medalii pentru a onora acest eroism se pot identifica în multe feluri – ca bijutieri, artiști, creatori – dar toți se încadrează mai întâi sub umbrela umanității. Acest proiect, în acest moment, nu se concentrează pe ceea ce poate fi creat, ci pe ceea ce se poate face cu actul creației în slujba altora”, au declarat fondatorii proiectului Hand Medal Project, citați de Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană.