Maternitatea din Târgu Jiu, închisă temporar din cauza unei anchete epidemiologice

0
562

Duminică seara, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a emis un aviz prin care suspendă activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și a blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, măsura fiind aplicabilă „până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol”, precizează Agerpres.

Potrivit purtătorului de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu, ancheta a fost declanșată în urma unor probe de autocontrol care au ieșit pozitive la personalul medical. „Medicii epidemiologi din cadrul Serviciului SPIAAM au efectuat, pe 9 mai, instruiri ale personalului prezent la aceea dată și oră la serviciu, instruiri privind igiena mâinilor, respectarea precauțiunilor standard, respectarea circuitelor funcționale, modul de utilizare al produselor de dezinfecție, iar conducerea unității sanitare a inițiat demersurile pentru înlocuirea mobilierului uzat”, a declarat Țicleanu.

În perioada 5-7 mai au fost testate epidemiologic 18 cadre medicale, iar „testele au ieșit pozitive”. În paralel, au fost analizate și probe de pe suprafețe, instrumentar, materiale sterile și aeromicrofloră, care „au ieșit negative”.

Pe 10 mai au fost recoltate 70 de noi probe, iar „având în vedere că, până la sfârșitul zilei de 11.05.2025, rezultatele probelor de autocontrol recoltate în data de 10.05.2025 nu erau finalizate, termenul de prelucrare fiind de minimum 48 de ore de la însămânțarea culturilor, a fost transmisă către DSP Gorj o solicitare de analizare a posibilității de prelungire a perioadei de suspendare a activității (…) până la primirea rezultatelor, dar nu mai târziu de data de 15.05.2025, ora 08:00”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Conform planului de măsuri aprobat, autoritățile sanitare continuă zilnic instruiri pentru prevenirea și limitarea infecțiilor, se efectuează recoltări de probe, se desfășoară acțiuni de dezinfecție și nebulizare a spațiilor, sunt reevaluate stocurile de echipamente de protecție și produse biocide, iar pacienții și personalul sunt atent monitorizați.

În prezent, în secție mai sunt internate șase paciente, dintre care patru au avut rezultate pozitive la testele de screening. „Paciente care rămân în secție nu au cauză infecțioasă ca motiv al internării”, a precizat Mihaela Țicleanu.

Articolul precedentDiagnostic precoce al insuficienței cardiace pentru pacienții diabetici, în premieră la Suceava
Articolul următorSporul natural negativ continuă, deși nașterile au crescut în martie, anunță INS