Masuri de prevenire a infestarii cu HIV si a cancerului de col uterin

0
286

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a furnizat mai multe informatii despre programele derulate: de prevenire a infestarii cu virusul HIV si a cancerului de col uterin, cu ocazia „Zilelor Ştiintifice ale Institutului National de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals”.

Contactul sexual reprezinta principala modalitate de transmitere a virusului HIV in prezent, fiind urmat de transmiterea pe verticala de la mama la fat si utilizarea de ace si seringi nesterilizate. Pentru prevenirea transmiterii virusului HIV de la mama la fat, femeile gravide vor fi testate pe perioada sarcinii de doua ori, in primul si al treilea trimestru de sarcina. Prin efectuarea acestor teste, rata de transmitere a virusului HIV poate fi redusa de la 40% la 1-2%.

Adrian Streinu-Cercel, presedintele Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals”, a anuntat ca se va infiinta Academia HIV/ SIDA, cu aprobarea ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Scopul Academiei este uniformizarea nivelului de discutii privind aceste boli in centrul si estul Europei si uniformizarea modalitatilor de ingrijire a pacientilor.

in Romania, rata mortalitatii cauzate de cancerul de col uterin este alarmanta. Pentru prevenirea cancerului de col uterin, aproximativ 110.000 de fete cu varste de 10-11 ani vor fi vaccinate impotriva virusului Papiloma (HPV). Infectia cu HPV reprezinta principala cauza a cancerului de col uterin.

Articolul precedent270 de locuri suplimentare pentru viitorii rezidenti!
Articolul următorStudentii au donat sange in cadrul campaniei „O sansa pentru viata”