Masura de protest al membrilor sindicatului Promedica; Ministerul Sanatatii anunta discutii cu sindicatele

0
63

Membrii sindicalului Promedica au anuntat ca au intrat in greva japoneza, cerand ca bugetul alocat sistemului de sanatate si salariile personalului medical sa nu scada. intre timp, Ministerul Sanatatii a anuntat ca a purtat discutii cu sindicatele din acest sector.

 „Reprezentantii Sindicatului Promedica si USMR-Alianta Medicilor din Craiova, Slatina, Constanta, Deva, Bucuresti, Fagaras sunt in greva japoneza. Este un protest pasnic, prin care ne dorim sa tragem un semnal de alarma Guvernului si Ministerului Sanatatii. Sanatatea trebuie sa fie prioritate. Bugetul alocat sistemului de sanatate si salariile personalului medical nu trebuie sa scada, altfel consecintele vor fi extrem de grave. Munca medicilor trebuie respectata!”, se arata intr-o postare pe pagina oficiala de Facebook a Sindicatului Promedica.

Reactia vine dupa ce ministrul Victor Costache a anuntat ca bugetul propus pentru Ministerul Sanataţii in 2020 este de 11,4 miliarde de lei, cu 3,5 miliarde de lei mai mic decat in 2019. El a adaugat ca, in schimb, bugetul Casei Naţionale de Asigurari de Sanatate (CNAS) va creşte de la 38 de miliarde de lei in 2019 la 41 miliarde de lei in 2020, ca urmare a transferului unor programe naţionale de la Ministerul Sanataţii la CNAS.

in plus, premierul Ludovic Orban a declarat la un post de radio ca sindicaliştii din sanatate sunt suparaţi ca Guvernul a umblat la sporul pentru condiţii vatamatoare.

Ministerul Sanatatii a anuntat ca, in ultimele doua zile, a purtat discutii cu sindicatele din acest sector.  ”Timp de doua zile, in perioada 19-20 decembrie 2019, Nelu Tataru, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii s-a intalnit cu reprezentantii Uniunii Nationale a Sindicatelor din Sanatate TESA, cu Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania, cu Federatia SANITAS, precum si Uniunea Nationala a Sindicatelor Asistentilor Medicali din Serviciile de Ambulanta”, se arata intr-un comunicat al MS.

Printre temele abordate se numara aspecte care vizeaza conditiile de munca in sectorul sanitar, bugetul alocat domeniului Sanatatii in anul 2020, precum si aspecte privind asigurarea veniturilor personalului sanitar, inclusiv realizarea unei analize pentru modificarea Regulamentului de sporuri care produce diferente intre spitalele din subordinea MS si cele din subordinea autoritatilor locale.

”Oficialul Ministerului Sanataţii a exprimat intreaga deschidere pentru dialog si colaborare a actualei echipe de conducere a Ministerului Sanatatii. Toate aspectele discutate in aceste doua zile  vor fi prezentate partenerilor din Guvern, respectiv reprezentantilor Ministerului Muncii si a Finantelor Publice”, se adauga in comunicat.

 

Articolul precedentAproape 1,4 milioane de persoane din grupele la risc au fost vaccinate cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii
Articolul următorRacealasi gripa „concureaza” pentru celulele corpului uman pe care vor sa le infecteze