Marea Britanie: Se studiază combinarea serurilor anti-COVID Moderna și Novavax

0
40

Un studiu din Marea Britanie privind utilizarea, în combinație, a diferitelor vaccinuri anti-COVID-19, a inclus și vaccinurile Moderna și Novavax.

Studiul, cunoscut sub numele de studiul Com-Cov, a fost lansat pentru prima dată în februarie pentru a analiza dacă administrarea unei prime doze dintr-un tip de vaccin anti-COVID-19 și o a doua doză dintr-un altul determină un răspuns imun la fel de bun ca utilizarea a două doze din același vaccin, scrie Reuters.

Marea Britanie și multe alte țări din Europa utilizează, în prezent, vaccinurile anti-COVID-19 AstraZeneca și Pfizer în campaniile naționale de imunizare împotriva noului coronavirus.

Ad in title

Însă unele raportări legate de apariția unor cheaguri de sânge foarte rare au determinat unele guverne, inclusiv Franța și Germania, să spună că serul AstraZeneca ar trebui administrat doar anumitor grupe de vârstă sau că persoanele care au primit o primă doză din acest vaccin ar trebui să facă rapelul cu un alt tip de vaccin.

Matthew Snape, profesor asociat în pediatrie și vaccinologie la Oxford, a declarat, într-un briefing despre extinderea studiului pentru a include vaccinurile anti-COVID-19 Moderna și Novavax, că va căuta să recruteze adulți cu vârsta peste 50 de ani care au primit o primă doză  în ultimele 8-12 săptămâni.

Acești voluntari, care vor fi primit fie vaccinul AstraZeneca, fie vaccinul Pfizer, vor fi alocați aleatoriu pentru a primi fie același vaccin, fie vaccinul Moderna sau Novavax, pentru a doua doză.

”Dacă putem demonstra că aceste programe mixte generează un răspuns imun la fel de bun ca programele standard și fără o creștere semnificativă a reacțiilor la vaccin, acest lucru va permite mai multor persoane să se imunizeze COVID-19 mai rapid”, a declarat Snape, citat de Reuters.

 

Articolul precedentDGPMB: Un cabinet medical ar fi consultat pacienţi contra cost, dar a şi decontat sumele de bani de la CASMB
Articolul următorMonitor Oficial: Decizia privind eliberarea Andreei Moldovan din funcţia de secretar de stat la MS, publicată