Marea Britanie: Contractul pentru achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19 Valneva, reziliat

0
32

Guvernul britanic a reziliat contractul pentru achiziţia a 100 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19 al laboratorului franco-austriac Valneva, singura comandă pe care primit-o până în prezent pentru vaccinul său aflat încă în fază experimentală, relatează AFP.

”Contractul cuprinde o clauză care permite guvernului britanic să-l rezilieze. El pretinde în plus că Valneva nu şi-a respectat obligaţiile, ceea ce Valneva contestă viguros”, menţionează laboratorul franco-austriac într-un comunicat, fără alte detalii. Londra nu a oferit deocamdată nicio explicaţie.

Valneva a dezvoltat un vaccin anti-COVID-19 cu virus dezactivat, o tehnologie mai clasică faţă de ARN mesager şi care este folosită de asemenea la producerea vaccinului antigripal în fiecare an.

Laboratorul franco-austriac a înaintat în luna august autorităţilor sanitare britanice o cerere de autorizare a vaccinului său candidat şi a anunţat că, pe baza rezultatelor primelor două faze ale testelor clinice (efectuate pe un număr relativ redus de voluntari), estimează o eficacitate de peste 80% a vaccinului său.

Cât despre rezultatele testelor din faza a treia, menite să dovedească eficacitatea reală a vaccinului înaintea unei eventuale comercializări, acestea sunt aşteptate la începutul ultimului trimestru al anului în curs, aşadar probabil în câteva săptămâni.

Tot în luna august, directorul general al Valneva, Franck Grimaud, a declarat că se desfăşoară în continuare discuţii cu Uniunea Europeană pentru încheierea unui contract de furnizare de vaccinuri anti-COVID-19.

Laboratorul franco-austriac asigură acum că ”rămâne deplin angajat în dezvoltarea” vaccinului său candidat şi îşi ”va spori eforturile cu alţi clienţi potenţiali pentru a se asigura că vaccinul său cu virus inactivat va putea fi folosit în lupta împotriva pandemiei”.

Articolul precedentGCS: 1.849 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 46 decese, în ultimele 24 de ore
Articolul următorSănătatea – sursă de competitivitate: investiția în sistemul sanitar și aportul vieții sănătoase la economie