Perioada preconizată pentru livrarea vaccinului anti-COVID-19, dezvoltat de Universitatea Oxford și licențiat la AstraZeneca, a suferit întârzieri în Marea Britanie. Potrivit estimărilor din luna mai, 30 de milioane de doze de vaccin, dintr-un total de 100 de milioane, urmau să fie livrate până în septembrie 2020. Șeful programului de achiziție a vaccinului din această țară a estimat recent că vor fi livrate doar 4 milioane de doze în acest an, după ce procesul de dezvoltare și producție a suferit întârzieri.

Unul dintre reprezentanții Universității Oxford este optimist că rezultatele studiilor de etapă finală referitoare la eficacitatea vaccinului ar putea fi prezentate înainte de sfârșitul anului.

Kate Bingham, director Vaccine Taskforce din Marea Britanie, grupul de criză care se ocupă de rezervarea și achiziția unor viitoare vaccinuri anti-COVID-19, a estimat că Marea Britanie va primi doar 4 milioane de doze până la sfârșitul anului, față de zecile de milioane preconizate în mai.

„Predicțiile făcute cu bună-credință la acel moment presupuneau că absolut totul ar funcționa și că nu ar exista decalaje”, le-a spus Bingham parlamentarilor, potrivit Reuters.

Ea a mai precizat că producția pe scară largă se dezvoltă, de obicei, pe parcursul unor ani de zile, dar lucrurile evoluează cu o viteză fără precedent. Astfel, 100 de milioane de doze complete de vaccin ar urma să fie livrate treptat, în 2021.

Reprezentanții AstraZeneca au declarat că sunt pe calea cea bună pentru a începe să furnizeze sute de milioane de doze, odată ce vaccinul va primi aprobarea. Compania încearcă să asigure o perioadă de valabilitate cât mai mare pentru produs, astfel încât administrarea acestuia să fie cât mai eficientă.