Marea Britanie acuza hackerii ruși că încearcă să sustragă cercetările pentru vaccinurile contra COVID-19

0
66

NCSC, organismul guvernamental britanic însărcinat cu securitatea cibernetică a acuzat un grup de hackeri ruşi că atacă organizaţii britanice, americane şi canadiene pentru a le sustrage cercetările despre crearea unui vaccin împotriva noului coronavirus şi consideră ”aproape sigur” că acest grup acţionează pentru serviciile secrete ruse.

”Grupul periculos cunoscut sub numele APT29”, sau ”Ducs” sau de asemenea ”Cozy Bear”, ”operează aproape sigur în cadrul serviciilor de informaţii ruse”, afirmă într-un comunicat National Cyber Security Centre (NCSC), adăugând că instituţiile similare din SUA şi Canada au ajuns la aceeaşi concluzie, iar atacurile cibernetice sunt în desfăşurare.

”Această campanie de atacuri a APT29 vizează în principal ţinte guvernamentale, diplomatice, grupuri de reflecţie, actori din sectorul sanitar şi al energiei pentru a le sustrage valoroasa proprietate intelectuală”, explică NCSC.

Conform directorului pentru operaţiuni al acestei instituţii, Paul Chichester, grupul de hackeri ”foloseşte diferite instrumente şi tehnici, mai ales ”spear-phisphing” şi programe malware personalizate cunoscute sub numele de ”WellMess” şi ”WellMail””.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a calificat drept ”total inacceptabil ca serviciile de informaţii ruse să-i vizeze pe cei implicaţi în lupta împotriva pandemiei de coronavirus”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Moscova a reacţionat respingând că ar fi implicată în astfel de acţiuni. ”Nu avem nicio informaţie despre cineva care a putut să atace cibernetic societăţi farmaceutice sau centre de cercetare în Marea Britanie (…) Respingem aceste acuzaţii”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a vorbit despre declaraţii ”vagi şi contradictorii, aproape imposibil de înţeles”, adăugând că britanicii nu au prezentat nici fapte şi nici probe.

Articolul precedentCel mai recent focar de Ebola din Congo provoacă îngrijorare, numărul de cazuri fiind în continuă creștere
Articolul următorFraudă cu teste false de COVID-19 în Bangladesh; proprietar de spital arestat