Maramureș este județul cu cea mai mare prevalență a infecției cu virusul hepatitic C din România

0
139

Maramureș este județul cu cea mai mare prevalență a infecției cu virusul hepatitic C din România – 6,6%. Asta arată datele colectate în cadrul campaniei Hep C Alert, desfășurată în ultimul an în țara noastră.

Clasamentul este continuat de Tulcea, cu 4,76%,  Arad, cu 4,62% și  Dâmbovița, cu 3,58%.

La polul opus, ovprevalență mică s-a înregistrat în București și Iași, de 1,26%, respectiv 1,36%, urmate de Timișoara și Cluj, cu 2,11%.

“Datele arată că acum zece ani, la studiul epidemiologic din 2008, știam că zonele cu prevalența cea mai mare sunt Nord Estul României, Estul și Sudul sărac al țării. Așa se spunea. Toate campaniile și tot interesul acordat a fost focalizat pe acest regiuni. Din această cauză probabil că asistăm la depistarea acestor pacienți, iar în zonele pe care înainte le consideram cu prevalență mare avem un procent ușor sub media națională”, a explicat  prof. dr. Liana Gheorghe,  IC Fundeni, presedinte RoALD.

Datele strânse în campanie mai arată că prevalența este mai mare în mediul rural (2,32%) decât în cel urban (1,15%).

O prevalență mai mare, de 4%, a fost identificată la cei cu studii subliceale, față de cei cu studii liceale și universitare, unde prevalența scade progresiv până la 0,5%.

 

Factorii de risc

 

În ceea ce privește factorii de risc, Prof. Dr. Liana Gheorghe a vorbit despre persoanele cu infecții virale în familie, profesia, lucrători în sănătate, servicii publice expuse la risc, transfuziile de sânge, avorturile înainte de 1990, intervențiile chirurgicale, stomatologice, spitalizări, hemodializă, cei care își injectează intravenos sau și-au injectat intravenos droguri, cei cu tatuaje și cei care împrumută în familie obiectele de uz personal.

 

Prevalența infecțiilor cu virus hepatitic C în România, în scădere

 

Prevalența globală a infecției cu virus hepatitic C (VHC) a scăzut în România la 1,39%, față de 2,5%, cât era estimată anterior.

În  Europa este prevalența medie este de 0,65%, iar la nivel mondial este de 1%, ceea ce corespunde unui număr de 71 de milioane de persoane.

Din cauza caracterului asimptomatic al infecției, majoritatea persoanelor infectate (>80%) nu au cunoștință despre prezența infecției cu hepatită C, nu sunt testate, diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând la îngrijirea medicală în stadii avansate de boală.

Organizația Mondială a Sănătății își propune ca până în 2030 să eradicheze hepatita C, în cadrul Strategiei Sectoriale Globale de Sănătate pentru Eliminarea Hepatitelor Virale C.

Articolul precedentBărbat din Galați amendat cu 10.000 lei pentru că nu a respectat condiţiile de izolare la domiciliu
Articolul următorMEC: 2.813 elevi sunt afectaţi de suspendarea cursurilor din cauza gripei