Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au precizat că vaccinurile candidate împotriva COVID-19 se află sub supravegherea unui număr mare de autorităţi de reglementare, iar întregul proces este creat pentru a nu exista nicio posibilitate ca pericolele să nu fie descoperite la timp.

Reprezentanții MAPN au afirmat că vaccinul este calea cea mai scurtă şi mai eficientă de revenire la normalitate.

Potrivit MAPN, administrarea vaccinului va fi efectuată de personal medico-sanitar cu instruire specifică în acest scop, indiferent de structura din care face parte.

“Contribuţia MAPN şi MAI, prin parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, va fi de a asigura o mare parte din resursele logistice necesare pentru stocare şi distribuţie, precum şi o parte din resursa umană necesară echipelor de vaccinare”, au precizat reprezentanții Ministerului Apărării.

Aceștia au explicat că niciun vaccin nu poate fi comercializat înainte de încheierea studiilor clinice.

“Rezultatul acestor studii (o testare preclinică şi trei faze clinice) se află la baza emiterii autorizaţiei de punere pe piaţă de către Agenţia Europeană a Medicamentului. Pentru ca un vaccin să fie autorizat împotriva COVID-19 trebuie să fie îndeplinite toate condiţiile prevăzute de normele şi legile existente, şi cu atât mai mult cele privind siguranţa. Chiar şi după obţinerea acestei autorizaţii, vaccinurile sunt evaluate continuu în studiile de faza 4 (farmacovigilenţă) pe toată perioada utilizării”, potrivit reprezentanților aceluiași minister.

Aceștia au mai spus că actuala campanie de vaccinare din România este derulată în concordanţă cu ceea ce se întâmplă la nivel european, este armonizată şi compatibilă cu strategia europeană de vaccinare împotriva COVID-19.

“România acţionează în context european, pe picior de egalitate cu toate celelalte state membre. Astfel, vaccinul este sigur, gratuit, iar vaccinarea este voluntară. În concluzie, siguranţa vaccinării are întâietate faţă de orice alte considerente. Rapiditatea cu care s-a descoperit acest vaccin şi rapiditatea cu care se doreşte a fi distribuit nu reprezintă nici un fel rabat de la siguranţă şi de la calitate. Vaccinurile candidate împotriva COVID-19 se află sub supravegherea unui număr foarte mare de autorităţi de reglementare. Întregul proces este creat pentru a nu exista nicio posibilitate ca pericolele să nu fie descoperite la timp”, au precizat reprezentanții MAPN.