MApN a operaţionalizat două Centre Medicale de Diagnostic COVID-19

0
279

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a operaţionalizat, luni, două Centre Medicale de Diagnostic COVID-19, care sunt amplasate la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti (SUUMC) şi la Spitalul Militar de Urgenţă (SMU) Piteşti.

„Centrele Medicale de Diagnostic COVID-19 funcţionează ca structuri de sprijin ale unităţii, respectiv ale compartimentului de primiri urgenţe din aceste spitale, şi sunt responsabile cu acordarea de asistenţă medicală primară în vederea diagnosticării COVID-19 pentru pacienţii care prezintă suspiciune de infectare cu virusul SARS-CoV-2, forme uşoare şi medii, care se prezintă pe cont propriu sau prin serviciile de ambulanţă”, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Activitatea Centrelor Medicale de Diagnostic (CMD) constă, în principal, în primirea, trierea, investigarea de bază, diagnosticarea şi stabilirea planului terapeutic şi, după caz, direcţionarea pacienţilor către unităţi sanitare COVID-19.

„Direcţia medicală a MApN, cu sprijinul categoriilor de forţe şi a comandamentelor de sprijin, asigură personalul medical care deserveşte aceste centre în regim non-stop şi materialele sanitar-farmaceutice, normele de consum, materialele şi echipamentele medicale şi de protecţie sanitară necesare funcţionării CMD COVID-19”, arată sursa citată.

Comandamentul Logistic Întrunit a asigurat transportul şi instalarea fiecărui sistem CMD COVID-19, care cuprinde containere tip dormitor/administrativ şi containere medicale, racordate la surse de apă şi energie electrică prin intermediul unui grup electrogen şi al unui container izoterm.

În sprijinul campaniei naţionale de vaccinare, Ministerul Apărării Naţionale organizează luni şi marţi, cu prilejul Zilei Armatei României, un maraton de vaccinare sub deviza „Împreună pentru viaţă, Împreună pentru viitor!”.

Maratonul se desfăşoară în şase spitale militare din ţară, care sunt şi centre regionale de depozitare a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Cetăţenii cu vârsta mai mare de 12 ani care doresc să se vaccineze o vor putea face, non-stop, începând de luni, ora 8,00 şi până marţi, la ora 20,00, în centrele de vaccinare care funcţionează la: Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” din Iaşi; Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca; Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” din Constanţa; Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja” din Craiova; Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” din Braşov; Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” din Timişoara.

Articolul precedentCoronavirus: Polonia trimite o misiune medicală în România
Articolul următorO nouă Hotărâre CNSU, privind măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19