Managerul Spitalului de Pneumoftiziolgie „Sfântul Ştefan” din Capitală a fost demis

0
319

Managerul Spitalului de Pneumoftiziolgie „Sfântul Ştefan” din Capitală a fost demis, miercuri, după ce un control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a arătat „probleme mari de igienă, mentenanţă şi funcţionare la bucătăria” unităţii sanitare.

„În cursul zilei de astăzi, 06.04.2022, Viceprimarul general al Capitalei, Horia Tomescu, l-a demis pe managerul interimar al Spitalului de Pneumoftiziologie Sf. Ştefan, Dr. Radu Alexandru Chiotan, având în vedere faptul că, în urma controlului ANPC, la această unitate sanitară au fost raportate cele mai importante nereguli”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunțat, marți, că, în urma controalelor întreprinse la blocurile alimentare ale Spitalului de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Prof. Dr. Dan Theodorescu şi Spitalului de Pneumoftiziologie Sf. Ştefan, au fost constatate nereguli importante, fiind date amenzi de 32.000 lei, precum și oprită temporar prestarea serviciilor până la remedierea deficienţelor.

„Luând notă de situaţia constatată de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) în urma acţiunii de control derulată în cursul zilei de marţi, 05.04.2022, Primăria Muncipiului Bucureşti, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), a dispus măsuri urgente în vederea remedierii rapide a tuturor deficienţelor evidenţiate, astfel încât siguranţa pacienţilor şi calitatea servicilor medicale oferite să nu aibă de suferit”, potrivit comunicatului ASSMB.

Astfel, potrivit sursei citate, la Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, unde deficienţele constatate au avut un caracter minimal şi limitat, s-a reuşit remedierea tuturor aspectelor sesizate chiar în cursul aceleiaşi zile.

„La rândul său, conducerea Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facilă „Prof. Dr. Dan Theodorescu”, unitate sanitară care nu dispune de bucătărie proprie, luând act de neregulile constatate de ANPC la firma de catering care asigură în prezent hrana pacienţilor, a decis să renunţe la serviciile acesteia. Procedura de achiziţie pentru încheierea unui nou contract de catering va fi lansată în cel mai scurt timp”, se mai arată în comunicatul citat.

ASSMB a transmis că siguranţa pacienţilor este o prioritate absolută, care implică acţiuni ferme şi toleranţă zero.

„ASSMB îi mulţumeşte domnului Dr. Radu Alexandru Chiotan pentru munca depusă în anii de mandat, cu precădere pentru perioada celor doi ani de pandemie când Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Ştefan a funcţionat ca unitate sanitară COVID-19. Nu pot fi ignorate însă problemele grave de igienă depistate în urma controlului ANPC, care denotă o diminuare a capacităţii manageriale. În acest sens, ASSMB se angajează să continue dialogul şi colaborarea cu reprezentanţii ANPC, pentru a asigura întărirea gradului de control în privinţa respectării normelor care reglementează achiziţionarea, depozitarea, păstrarea şi prepararea alimentelor în toate blocurile alimentare ale spitalelor din subordine”, mai arată comunicatul citat.

Echipe ale Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti (CPCMB) au verificat marţi modul în care sunt respectate prevederile legale în vigoare, în domeniu, în trei dintre spitalele administrate de Primăria Capitalei.

Printre abaterile constatate de comisarii ANPC la cele trei spitale controlate au fost: lipsa autorizaţiei de funcţionare sanitar-veterinare pentru bucătăria Spitalului de Pneumoftiziologie Sf Ştefan, existenţa în spaţiile de depozitare a unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită, în timp ce unul dintre blocurile alimentare – format din cameră de preparare, magazie, cameră frigorifică – prezenta pereţii cu tencuială căzută, tavanul cu infiltraţii şi pavimetul deteriorate, cu plăci de gresie lipsă, frigidere cu rugină, rafturi şi mobilier depreciate, cu un grad avansat de uzură.

De asemenea, în locurile menţionate erau utilizate veselă depreciată, cu uzură avansată, ustensile cu rugină, frigidere neigienizate cu prezenţa unor insecte moarte, hote din inox neigienizate cu acumulări de grăsime şi arsuri, era folosit un sistem de ventilaţie neigienizat, în timp ce coloanele de apă şi calorifere din zona bucătăriei prezentau vopsea exfoliată, ceea ce determină formarea de rugină.

Articolul precedentLa Institutul Regional de Oncologie Iași va ajunge un robot chirurgical de ultimă generaţie
Articolul următorMedicii vor putea acorda consultaţii de la distanţă pentru pacienții cu afecţiuni cronice sau care suferă de boli cu potenţial endemoepidemic