Specialistii in obstetrica-ginecologie au ajuns la concluzia ca nasterea copiilor de mari dimensiuni este asociata cu un risc de doua ori mai mare de aparitie a cancerului la san.

Aceste concluzii au fost formulate in urma a doua studii. Primul studiu a fost realizat in perioada 1991-2008, pe un esantion de 410 femei, la sfarsitul caruia s-a constatat faptul ca 31 dintre participante aveau cancer mamar. Astfel, rezultatele au aratat ca femeile care dau nastere unor copii de mari dimensiuni, prezinta un risc crescut de dezvoltare a cancerului la san.

Cel de-al doilea studiu a fost realizat in perioada 1999-2003 asupra mamelor care au nascut un singur copil. si in acest caz, cercetarea a aratat ca femeile care au nascut copii mai mari de 3,7 kilograme au avut un profil hormonal predispus dezvoltarii cancerului mamar. Mai exact, cercetatorii au reusit sa stabileasca o legatura intre nasterea unui copil de mari dimensiuni si profilul hormonal care favorizeaza aparitia cancerului.

in mod normal, pe perioada sarcinii se dezvolta o dinamica intre doi hormoni numiti estrogen si antiestrogen. Prin urmare, in cazul femeilor care dau nastere unor copii cu greutate mare, raportul dintre cei doi hormoni este foarte mare. De asemenea, hormonul, numit proteina A plasmatica, asociat nasterii, creste din ce in ce mai mult in functie de marimea copilului.

Totodata, specialistii atrag atentia asupra obezitatii mamelor, ce nu trebuie neglijata si care reprezinta un factor de risc important. De cele mai multe ori, copiii cu greutate mare sunt nascuti de mame supraponderale care nu constientizeaza rolul pe care obezitatea il joaca in declansarea cancerului.