Cercetatorii au descoperit ca boala Alzheimer se propaga de la o zona cerebrala la alta, urmand traseul celulelor cerebrale, raspandindu-se asemenea unei infectii.

Oamenii de stiinta efectuat un studiu ale carui rezultate ar putea duce la realizarea unor tratamente care sa permita incetinirea ritmului de avansare a maladie. Potrivit studiului boala Alzheimer se dezvolta pornind de la o singura zona a creierului. Desi modul de propagare al bolii este asemanator unei infectii, nu este vorba despre un agent infectios, ci despre proteina tau, ale carei acumulari sub forma de filament sufoca si distrug progresiv celulele nervoase.

in acest context oamenii de stiinta au obtinut soareci transgenici, purtatori ai unei gene care produce o forma anormala a proteinei tau. De asemenea au analizat creierul soarecilor in decursul unei perioade de 22 de luni, pentru a stabili o harta a propagarii proteinei tau. Astfel ei au observat ca pe masura ce animalele imbatraneau, proteina se propaga pe un culoar anatomic de la cortexul entorhial, important pentru memorie, pana la hipocamp si apoi la neocortex.

Maladia Alzheimer inseamna pierderea progresiva si ireversibila a facultatilor mintale. La nivel mondial, in 2010 boala a afectat 36 de milioane de persoane.