Majorarea cu 20% a salariilor din sanatate

0
154

Presedintele Sanitas, Marius Petcu, a declarat ca a obtinut acordul din partea ministrului Sanatatii pentru majorarea salariilor din sistemul sanitar cu pana la 20% de la 1 ianuarie. Eugen Nicolaescu s-a declarat, de asemenea, optimist in privinta semnarii acordului cu Federatia Sanitas considerand ca actiunile de protest vor fi suspendate.

Liderul sindical, Marius Petcu, a precizat ca salariile cadrelor medicale vor creste in medie cu 10%, urmand ca persoanele cu venituri mai mici de 1.000 lei sa primeasca in plus 20%, iar cei cu venituri de peste 1.800 lei sa primeasca 7%. Cresterea sporului de preventie de la 11% la 14-15%, acordarea unei prime de concediu echivalenta cu salariul de incadrare al personalului medical si prima de vacanta obtinuta in functie de grade, sunt alte facilitati obtinute in urma discutiilor.

Negocierile au fost grele si anevoioase, in conditiile in care ministrul Sanatatii considera exagerate solicitarile initiale ale sindicalistilor, de majorare a salariilor cu 50%, mentionand ca angajatii din sanatate merita salarii mai bune, insa trebuie luate in considerare si posibilitatile actuale pe care le are sistemul sanitar. La randul sau, liderul Federatiei Sanitas, Marius Petcu, a spus ca nu are cum sa fie pe deplin multumit, dar ca s-a inregistrat totusi un progres.

Petcu a mai obtinut dreptul cadrelor medicale de a efectua gratuit investigatii in unitatile clinice si paraclinice si marirea bazei tuturor celor care primesc spor de preventie cu inca 70.000 de persoane, urmand ca pe langa doctori, asistente si infirmiere sa beneficieze de acest spor si personalul TESA si functionarii publici din unitatile sanitare.

Articolul precedentNou-nascuti inversati la spital
Articolul următorImplantarea auditiva, posibila acum si pentru copiii foarte mici