Macroangiopatia diabetica

0
26

La scara planetara, in acest moment, sunt aproximativ 250 de milioane de diabetici, iar prognoza pentru anul 2030 ar fi de 380 de milioane de persoane care sufera de aceasta afectiune, cifra care s-ar putea sa fie depasita.

„Şi in Romania numarul de diabetici creste, avem peste 500.000 de persoane inregistrate, aflate sub tratament. Pe langa acestia avem o multime de diabetici de care nu stim nimic. Exista chiar si un dicton care spune ca la fiecare diabetic inregistrat exista unul sau doi necunoscuti. Daca tinem cont de acest lucru, avem in Romania peste un milion de diabetici”, spune Prof.Univ.Dr. Dan Mircea Cheta, medic primar diabetolog, sef sectie Clinica II – Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „N. Paulescu”.

Complicatiile diabetului sunt de doua feluri: pe de-o parte sunt semnificatiile acute si pe de alta parte sunt complicatiile cronice, care se refera in special la nivelul aparatului cardiovascular – angiopatie diabetica.

Ad in title

„Daca ne referim la vasele mari, poarta numele de macroangiopatie diabetica, daca ne referim la vasele mici, poarta numele de microangiopatie diabetica”, adauga Prof.Univ.Dr. Dan Mircea Cheta.

Angiopatia diabetica consta in alterari vasculare determinate de tulburari induse de deficitul de insulina. Macroangiopatia se refera la alterarea peretilor vaselor mari si mijlocii. Manifestarile macroangiopatiei diabetice: fenomene ischemice, hipertensiune arteriala. Putem vorbi de cardiopatie ischemica prin afectarea coronarelor putand ajunge la infarct miocardic acut, AVC-ischemice sau hemoragice (ruperea vaselor cerebrale dupa cresterea foarte mare a tensiunii), sindrom de ischemie periferica – afecteaza arterele mari ale membrelor inferioare pana la obstructie completa.

Articolul precedentArtisti si pacienti, solidari in lupta contra cancerului
Articolul următorTerapii moderne in tratamentul adenomului de prostata