Lumea medicală nu reușește să ajungă la un consens asupra eficienței Remdesivir în tratamentul COVID-19

0
485

Antiviralul Remdesivir, produs de laboratorul american Gilead Sciences, nu a ameliorat starea de sănătate a bolnavilor de COVID-19, potrivit rezultatelor furnizate de unul dintre primele studii clinice ale acestui medicament folosit în China, în contextul în care multe ţări pregătesc diverse scenarii pentru ieşirea din izolare.

Un rezumat al rezultatelor studiului clinic a fost publicat joi din eroare, înainte de a fi retras, pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„Regretăm că OMS a publicat prematur informaţii privind acest studiu. Cercetătorii care au participat la el nu şi-au dat permisiunea pentru publicarea rezultatelor”, au transmis reprezentanţii companiei Gilead Sciences într-un e-mail adresat jurnaliştilor de la AFP citat de Agerpres.

Pe lângă formă, compania americană a criticat şi fondul acestei chestiuni, precizând că eşantionul de pacienţi era prea mic pentru a se putea trage concluzii utile.

„Considerăm că rezumatul include reprezentări nepotrivite ale studiului. Este important să subliniem acest fapt, pentru că studiul a fost oprit destul de devreme, din cauza ratei scăzute de participare, ceea ce nu permite formularea unor concluzii semnificative din punct de vedere statistic”, au declarat reprezentanţii laboratorului american.

„În consecinţă, rezultatele studiului sunt puţin concludente, chiar dacă tendinţele din datele obţinute sugerează că Remdesivir are un efect benefic mai ales pentru bolnavii trataţi în stadii incipiente”, au concluzionat reprezentanţii companiei Gilead Sciences, ale cărei acţiuni au scăzut pe Wall Street după apariţia acestor articole de presă.

Interesul pentru antiviralul Remdesivir, care a eşuat în tratarea Ebola, era unul ridicat, pentru că în prezent nu există niciun tratament şi niciun vaccin aprobat împotriva COVID-19, o afecţiune care atacă plămânii, dar şi alte organe în cazurile extrem de grave.

Efecte secundare

Studiul chinez a arătat că „Remdesivir (…) nu ameliorează starea bolnavilor şi nu reduce prezenţa agentului patogen în sistemul sangvin”, a anunţat cotidianul Financial Times, citând documentul publicat pe site-ul OMS.

Reprezentanţii OMS au dezvăluit pentru site-ul specializat Stat, că studiul a fost publicat dintr-o eroare pe site-ul său, înainte de a fi evaluat de un comitet de lectură.

237 de pacienţi au participat la acel studiu, realizat conform celei mai riguroase metodologii, fiind un studiu „randomizat” (aleatoriu) ce a inclus un grup de pacienţi trataţi cu Remdesivir (158) şi un grup-martor (79 de bolnavi trataţi cu metode standard, dar fără medicamentul vizat). Compania Gilead viza un eşantion de cel puţin 400 de persoane.

Cercetătorii au ajuns, în plus, la concluzia că medicamentul putea avea efecte secundare „importante” şi au decis să întrerupă destul de repede tratamentul pentru 18 bolnavi.

În afara Chinei, Remdesivir este de asemenea testat în studii clinice demarate în Statele Unite şi în Europa.

Oamenii de ştiinţă şi laboratoarele farmaceutice încearcă, în mod prioritar, să „repoziţioneze” medicamentele existente în loc să dezvolte unele noi, pentru a vedea dacă acestea pot avea un efect benefic împotriva COVID-19.

Două mari abordări sunt testate: antivirale pentru a combate direct virusul şi medicamente care acţionează asupra sistemului imunitar, pentru a controla reacţia inflamatorie a organismului.

În Europa, studiul Discovery, lansat pe 22 martie în şapte ţări, vizează testarea a patru tratamente potenţiale: antiviralul Remdesivir, combinaţia Lopinavir-Ritonavir, aceeaşi combinaţie de antiretrovirale administrate cu Interferon beta şi Hidroxiclorochină (derivată din medicamentul antimalaric clorochină), în timp ce alţi pacienţi vor primi un placebo.

În ceea ce priveşte Hidroxiclorochina, utilizată pe larg în regim de urgenţă în numeroase ţări şi administrată în combinaţie cu antibioticul Azitromicină de medicul francez Didier Raoult, studiile publicate până în prezent nu sunt concludente sau chiar indică un anumit efect negativ asupra pacienţilor. Însă acestea nu au fost studii „randomizate”, considerate a fi cele mai riguroase.

Experţii dintr-un panel guvernamental din Statele Unite au anunţat în mod explicit în această săptămână că nu recomandă această bi-terapie pe bază de Hidroxiclorochină.

Articolul precedentA început Săptămâna Mondială a Imunizării… Discret, mult prea discret
Articolul următorMS va achiziționa trei milioane de doze de vaccin gripal pentru campania din această toamnă